Moravskoslezský kraj převedl své nemocnice na akciovky

29. 4. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na akciové společnosti včera převedli krajští zastupitelé všech svých devět nemocnic, které začnou v této právní formě fungovat od 1. ledna příštího roku. Hlasování mělo až nezvykle hladký průběh, v diskusi vystoupili jen dva opoziční zastupitelé...


„Cením si práce náměstka Veverky, že za tři měsíce, co je ve funkci, stihl to, co kraj za předchozí dva roky zanedbal,“ řekl sociální demokrat a bohumínský starosta Petr Vícha.

Dodal, že formu akciových společností považuje za lepší právní formu pro nemocnice, a jako výhody vyjmenoval především lepší oceňování zaměstnanců a odstranění placení daní z hospodářské činnosti, pokud je nemocnice ve ztrátě.

„Všechno je ale o managementu. Pokud bude špatný, nezachrání ho ani akciová společnost. Každé představenstvo, které je odpovědné za výsledek, bude bojovat o dotace, o investice nebo o obory,“ podotkl Vícha s tím, že v první fázi mělo dojít k restrukturalizaci, teprve poté k převodu formy.

Předseda politického klubu KSČM Josef Babka upozornil, že převod na akciové společnosti se dotkne zaměstnanců, a to především středního zdravotnického personálu.

„Nemocnice se budou snažit rušit lukrativní obory, což zatíží především ostravskou fakultní nemocnici,“ upozornil Babka.

Náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Jiří Veverka (ODS) mimo jiné řekl, že ani po třinácti letech transformace nemá ještě naše zdravotnictví dobudován právní rámec své existence.

„Nelze do nekonečna přenášet chaos v řízení - neřízení z vládní úrovně na úroveň krajskou. Když to přeženu, tak v podstatě je úplně jedno, jestli nějaká reforma bude, nebo nebude. Tak jako tak musíme připravit dlouhodobá strategická opatření s cílem efektivního řízení naší sítě nemocnic,“ řekl Veverka.

Ředitel frýdeckomístecké nemocnice a zároveň nový předseda představenstva tohoto zdravotnického zařízení Petr Kacíř po hlasování řekl, že je rád, že k převodu na akciové společnosti došlo.

„Rozváže nám to ruce při řízení nemocnic. Můžeme mnohem lépe nastavit motivační systém pro lékaře a zdravotnický personál, do celého procesu řízení budou vtaženi také zástupci kraje. Věci, které se dají rozhodnout ze dne na den, se dnes musejí pracně schvalovat přes radu kraje,“ vyjmenoval některá plus Kacíř a dodal, že odpovědnosti se nebojí.

„Pokud by management selhával, včetně mé osoby, potom je ho třeba vyměnit. Co se týká zdravotní péče, tu nasmlouvají pojišťovny. Neumím si představit, že by tento rozhodující hráč nasmlouval jen lukrativní obory. Pokud jde o případné propouštění, dobří zaměstnanci se nemají čeho bát, a to ani v akciové společnosti, ani v příspěvkové organizaci,“ dodal Kacíř.

Předsedy představenstev jsou dosavadní ředitelé, dalšími dvěma členy většinou náměstci té které nemocnice. V dozorčích radách zasednou po jednom zastupiteli za ODS, KDUČSL, ČSSD, KSČM a dva členové zastupující zaměstnance nemocnic.

Moravskoslezský deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?