Moravskoslezský kraj se asi zaručí za úvěr novojičínské nemocnice

9. 2. 2010 8:34
přidejte názor
Autor: Redakce
Moravskoslezský kraj se zřejmě zaručí novojičínské krajské nemocnici za úvěr ve výši 20 milionů korun. Zdravotnické zařízení si ho chce vzít na úhradu dluhů vůči společnosti Martek Medical, která nemocnici dodává zdravotnický materiál.


Krajští radní se zárukou souhlasí, definitivně o ní však 17. února rozhodne krajské zastupitelstvo, řekl náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Karel Konečný (KSČM).

Podle mluvčího nemocnice Miroslava Fajkuse má zařízení vůči společnosti Martek Medical závazky po lhůtě splatnosti v celkové výši 48 milionů korun.

Část dluhů by tak nemocnice jednorázově vyřešila s pomocí půjčky, zbytek bude společnosti splácet podle dojednaného splátkového kalendáře. Výši měsíční splátky nechce nemocnice upřesnit.

Fajkus dodal, že úvěr už má nemocnice dojednaný a čeká pouze na záruku kraje. Podle Konečného by nemocnice své dluhy vůči Martek Medical měla dorovnat zhruba do roka. „Splátka úvěru u banky se ale rozloží minimálně na tři roky,“ uvedl Konečný.

Dluhy vůči společnosti Martek Medical vznikly v nemocnici ještě za bývalého vedení. Krajští radní počátkem ledna odvolali někdejšího ředitele nemocnice Radana Gocala. Své rozhodnutí zdůvodnili právě neuspokojivými ekonomickými výsledky nemocnice. Novým ředitelem se stal odborný ředitel Městské záchranné služby Ostrava Tomáš Nykel.

Nemocnice v loňském roce podle Fajkuse hospodařila s provozní ztrátou asi 20,6 milionu korun. Výši celkových závazků nemocnice po lhůtě splatnosti uveřejní zdravotnické zařízení až ve výroční zprávě. V roce 2008 byla nemocnice ve ztrátě 13,8 milionu korun.

Po nástupu nového ředitele už bylo kvůli úsporám z ředitelství nemocnice propuštěno sedm lidí. Vyhlášena byla rovněž nová výběrová řízení na primáře gynekologického oddělení, ortopedie, patologie, chirurgie a onkologie.

„Chceme, aby výběrová komise ve které budou nezávislí odborníci v příslušném oboru, posoudila představy a vize budoucích primářů, zejména zda jsou v souladu s nejmodernějšími trendy v medicíně a vyvážené s ekonomickými možnostmi nemocnice,“ uvedl Nykel, který věří, že stávající primáři své posty obhájí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?