Moravskoslezští záchranáři budou mít nové sanitky

29. 9. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Moravskoslezský kraj pořídí záchranářům v regionu nové sanitní vozy a pokračovat chce i ve zkvalitňování elektronických zdravotnických služeb. Na projekt za 80 milionů korun získal evropskou dotaci. ČTK to sdělila mluvčí krajského úřadu Petra Špornová. Záchranáři dostanou celkem 21 vozů rychlé lékařské a zdravotnické pomoci.


„Nová vozidla bude využívat zdravotnická záchranná služba, která je příspěvkovou organizací kraje, v několika výjezdových střediscích po celém regionu,“ uvedl náměstek hejtmana Jiří Martinek (ČSSD).
Pro horské lokality v Beskydech a Jesenících budou vyčleněny dva vozy s pohonem čtyři krát čtyři, jedna ze sanitek pak bude určena výhradně pro přepravu nedonošených a patologických novorozenců. Zakázku na dodávku sanitních vozů chce kraj vyhlásit za několik dnů.

„Zdravotnická záchranná služba aktuálně disponuje stovkou zásahových vozidel, rozmístěných na 30 stanovištích. Pomoci pacientům je přitom nepřetržitě připraveno šest desítek výjezdových skupin. Část starších vozidel tvoří zálohu a používají se v případě poruch nebo při situacích mimořádného a hromadného charakteru,“ řekl ředitel záchranné služby Roman Gřegoř. Podle něj je životnost sanitek maximálně šest let.

Zdravotnická záchranná služba Moravskoslezského kraje je druhou největší záchrannou službou a jednou z nejvytíženějších v republice. Z 62 procent je financována Moravskoslezským krajem, zbylé finanční prostředky tvoří výnosy z činnosti organizace. Kraj na provoz záchranky loni přispěl téměř 352 miliony korun. Zdravotničtí záchranáři v České republice vyjeli loni k pacientům nejčastěji s infarkty, mrtvicemi a úrazy téměř milionkrát. Moravskoslezští loni zasahovali ve více než 104.000 případech, což je zařadilo na druhé místo za Prahu.

Kromě nákupu sanitních vozů bude kraj z dotace 68 milionů korun financovat také další elektronizaci zdravotnických služeb. „Budou zavedeny služby pro výměnu dat mezi záchrannou službou a zdravotnickými zařízeními, tedy elektronická komunikace mezi těmito subjekty - elektronické předávání informací o převozu pacienta, o volných kapacitách akutních lůžek v lůžkových zařízeních s rozdělením na standardní a intenzivní péči a další,“ uvedl Martinek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?