Moravskoslezští záchranáři loni ošetřili více lidí

17. 1. 2018 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Moravskoslezští záchranáři v loňském roce ošetřili celkem 106.300 pacientů, bezmála o 4000 víc než o rok dřív. V průměru tak každý den ošetřili 290 nemocných či zraněných. Počet ošetřených výrazně roste už delší dobu.


Od roku 2011 počet ošetřených vzrostl o 14.000 lidí. Řekl to mluvčí Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl. Počet úrazů je v posledních letech stabilní. Dramaticky ale roste počet zásahů u nemocných lidí, často vyššího věku. Vývoj statistiky tak záchranáři připisují například i stárnutí populace. „Je to jeden z důvodů. Další je i horší dostupnost zdravotní péče. V posledních deseti letech zanikly pohotovostní ambulance i výjezdové pohotovosti. Záchranka zůstává jedinou službou, která je mobilní, a ti, kteří nemají jinou možnost, jak se do nemocnice dostat, volají nás,“ řekl mluvčí.

Většina zásahů souvisela se zhoršením tělesného stavu pacientů. Záchranáři jich loni ošetřili 67.000, o deset tisíc více než předloni. „V 535 případech bylo nutno nemocné resuscitovat, neboť u nich došlo k selhání základních životních funkcí, dalším dvanácti stům postižených již bohužel záchranáři nedokázali pomoci,“ řekl Humpl. Okolo 21.000 výjezdů souviselo s úrazy a nehodami. Lékaři záchranné služby již nemohli zachránit 121 postižených, tedy o sedm více, než v roce 2016. Tito lidé na následky svých zranění zemřeli buď ještě před příjezdem posádky, nebo záchranáři prohráli boj o jejich život v průběhu zásahu.

„Vrtulník letecké záchranné služby loni startoval na 572 misí a posádky přitom strávily v akci 735 hodin. Primárních misí přitom bylo 521. Další vzlety uskutečnili letečtí záchranáři pro vážně nemocné či zraněné, které transportovali ze zdravotnických zařízení zpravidla na specializovaná pracoviště fakultních nemocnic,“ vyjmenoval Humpl. Více než sedm desítek letů záchranářského vrtulníku se uskutečnilo v nočních hodinách.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?