Mostečané se v létě dočkají opravené nemocnice

20. 4. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Komplikace kvůli opravám v mostecké nemocnici skončí v létě. Rozsáhlá rekonstrukce 40 let starého objektu stála 157 milionů korun. Zahrnuje zateplení fasád a střech, výměnu oken a dveří. Pacienti se přitom potkávají na chodbách s řemeslníky, protože pracují za plného provozu.


ČTK to řekl Jiří Vondra, mluvčí společnosti Krajská zdravotní, pod kterou mostecká nemocnice patří.

Druhé největší zdravotnické zařízení v Ústeckém kraji bylo podle odborníků ve špatném technickém stavu. Rekonstrukci plánoval Ústecký kraj, majitel Krajské zdravotní, dlouho. Nejprve však chtěl získat peníze. Krajská zdravotní využila dotaci z Regionálního operačního programu Severozápad. „Dotace pokryje 85 procent nákladů,“ uvedl Vondra. Zbylých 15 procent zaplatí ze svého.

Pracovat začali dělníci v nemocnici loni v srpnu. „Probíhají práce na zateplení fasád a střech budov, kompletně budou vyměněna okna a dveře, což je celkem 3606 kusů,“ řekl Vondra. Cílem je snížit spotřebu energií a zlepšit technický stav několika pavilonů. Nemocnice by na vytápění po dokončení oprav mohla ušetřit podle Vondry zhruba devět milionů korun ročně.

Řemeslníci zateplují i střechy a fasády, které zakryjí samočisticí omítky se zvýšenou odolností vůči mikroorganismům. „Součástí rekonstrukce je též výměna vybraných výtahů ve všech rekonstruovaných objektech a oprava vybraných sociálních zařízení včetně nových připojovacích a stoupacích rozvodů vody a kanalizace,“ doplnil mluvčí.

Opravovat se bude také porodnice, a to za 4,25 milionu korun, které Krajské zdravotní dala Vršanská uhelná. Mostecká nemocnice zaměstnává 1256 lidí. Je v ní 528 lůžek akutní péče a 65 lůžek na jednotce intenzivní péče.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?