Mou prioritou je funkce primáře

7. 6. 2010 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Vstup do poslanecké sněmovny byl překvapením i pro primáře gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Jihlava Aleše Roztočila. Ten se dokázal z devatenáctého místa kandidátky TOP 09 dostat až na první pozici. Pokusí se skloubit obě funkce, pokud to nepůjde, prioritou je pro něj primariát.


Jak reagujete na tento úspěch? Očekával jste, že se do poslanecké sněmovny dostanete?

Samozřejmě jsem s tím vůbec nepočítal, jen jsem chtěl podpořit stranu, která je mi sympatická a vyhověl jsem přání lídra této strany rektora Jirků, abych svou přítomností na kandidátce podpořil Top O9, to je všechno. Vůbec jsem nepočítal s tím, že se do poslanecké sněmovny dostanu.

Přijmete mandát? Pokud ano, zůstanete i nadále primářem?

Když člověk skončí z devatenáctého místa na místě prvním, tak těžko může člověk říci ne. Protože tím by píchl nůž do očí těm lidem, kteří mu důvěřují. Ale zase mi důvěřují kvůli tomu, že jsem doktor, ne kvůli tomu, že jsem poslanec. Takže mám takové ambivalentní pocity. Zcela otevřeně jsem řekl, že pokud budu moci i nadále vykonávat to, co je mým posláním, to znamená léčit lidi a vést oddělení v Jihlavě a zároveň být poslancem, tak to přijmu. Nikdo proti tomu nemá námitky. Ani vedení TOP 09 ani ředitel nemocnice. V případě, že zjistím, že to možné není, tak potom mou prioritou je funkce primáře v Jihlavě.

Nepřemýšlel jste o tom, že byste primariát opustil a ponechal si jen zkrácený úvazek?

To nejde, člověk má dlouhodobou koncepci na deset patnáct let a že bych tam docházel na pár hodin týdně, to nemá vůbec smysl.

Jak si vysvětlujete takový úspěch? Měl jste mnoho preferenčních hlasů…

Za těch osm let, co jsem v Jihlavě, se nám podařilo vytvořit oddělení, které velice slušně pracuje. Chováme se k lidem slušně, pacientky jsou s naší péčí spokojeni. Vysočina má půlmilionu obyvatel a lidi si mezi sebou řeknou, že pracoviště je dobré. A mám takový pocit, že personifikací tohoto pracoviště jsem já. Nikde jsem se billboardech nevyskytoval, na předvolební schůze jsem nechodil, nikoho jsem nepřesvědčoval. Pouze jsem tam dal své jméno.

Zapojoval jste se již dříve do politiky?

Nikdy jsem nebyl v politice aktivně zapojený. Nebyl jsem ani před revolucí členem strany, ani nyní nejsem členem strany TOP 09, jen jsem figuroval na kandidátce.

Jaké priority chcete ve sněmovně prosazovat?

Tak určitě by to byl smysluplný zdravotnický systém. Mám určité představy, ideje. Určitou představu, co by se mohlo zlepšit. Druhá věc je zdravotnické školství. Nyní je to nesrozumitelné, je tam spoustu věci, s kterými nesouhlasíme. Hlavní věc jsou změny v chodu našeho zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?