Možnou koalici čekají ústupky, zejména ve zdravotnictví

31. 5. 2010 8:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Očekávané povolební uspořádání by zřejmě mohlo narazit na zásadní problém - zdravotnictví. Pokud totiž v koalici usedne ODS, TOP 09 a VV, v této oblasti se zřejmě neshodnou. A výsledky voleb přinesou i další změny: možná také skončí proplácení poplatků.


Strany, které by mohly podepsat koaliční smlouvu, mají zcela odlišný pohled na zdravotnický systém. Věci veřejné jsou přesvědčeny, že základem je jedna pojišťovna, která má spravovat prostředky veřejného zdravotního pojištění.

Naproti tomu občanští demokraté a TOP 09 chtějí, aby se v českém zdravotnictví prosadilo hned několik pojišťoven. Proti dnešku si naopak mají více konkurovat. Johnova strana počítá také se zrušením regulačních poplatků za položku na receptu a za návštěvu lékaře.

„Regulační poplatky svou úlohu plnily, především v počátku svého zavedení. Jejich efektivita však klesá a po definování základní zdravotní péče budou zcela nepotřebné. Každý pacient bude vědět na co, kde a kolikrát má v rámci standardu nárok, vše ostatní si bude muset připlatit,“ uvedl již dříve pro Zdraví.Euro.cz tiskový odbor Věcí veřejných. To ale bude pro ODS nepřijatelné.

Proplácení zdravotnických poplatků může skončit

Neúspěch sociální demokracie ve volbách může mít dopad i na odpouštění poplatků pacientům v krajských nemocnicích. Poplatky tam za lidi, kteří o to projeví zájem, hradí kraje. Praxe by však mohla skončit.

„Bohužel většina voličů si nemyslí podle volebního výsledku, že zdravotnictví nemá být byznys,“ uvedl pro ČTK jihomoravský hejtman a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD). Dodal, že osud poplatků bude zřejmý po ustavení vlády.

Například Libereckému kraji na úhradu poplatků docházejí peníze. Zastupitelé v rozpočtu vyčlenili deset milionů korun s tím, že suma bude stačit do voleb. Pak počítali s plošným zrušením poplatků.

„Když (volby) nevyhrajeme, budeme to chápat jako vyjádření svobodné vůle voličů,“ vysvětlil už v lednu hejtman Stanislav Eichler (ČSSD). V takovém případě bude podle něj jasné, že voliči o zrušení poplatků nestojí, a kraj pak nebude mít důvod je dál hradit.

S proplácením možná skončí i Rath

Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) loni prohlásil, že pokud ČSSD neuspěje ve volbách do sněmovny a nepodaří se jí prosadit plošné zrušení regulačních poplatků, přestane kraj zřejmě poplatky za pacienty krajských nemocnic hradit.

„Vše bude tedy záležet na tom, jaká vláda teď vznikne,“ dodal středočeský hejtman. Ten přitom svou pozici po volbách velmi posílil. Získal mnoho preferenčních hlasů a to podle něj svědčí o tom, že si ho lidé ve sněmovně přejí i nadále.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?