Možný přesun VFN naráží na odpor, univerzita vyzývá k jednání

7. 5. 2009 10:47
přidejte názor
Autor: Redakce
Debaty o možném přesunu Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) vyvolaly řadu záporných reakcí. Vedle poslanců z opozičních i koaličních řad dali své obavy najevo i zástupci Karlovy Univerzity. Ti sice vítají ujišťování ze strany ministerstva, chtějí ale vysvětlit část textu v důvodové vládní zprávě, která se o výstavbě nového komplexu zmiňuje...


Univerzita Karlova vyzvala kvůli spekulacím o stěhování Všeobecné fakultní nemocnici ministerstvo zdravotnictví k jednání. Rektor UK Václav Hampl a děkan 1. lékařské fakulty UK Tomáš Zima sice uvítali ujištění ministerstva, že VFN rušit nehodlá, ale chtějí vysvětlit informace z vládní důvodové zprávy. Univerzitou zveřejněný text totiž jasně hovoří o tom, že rekonstrukce stávajících budov není pro účely moderní zdravotnické péče, jak z hlediska jejich technického stavu, tak z hlediska dispozice areálu, plně efektivní, a že je třeba řešit soudobé požadavky novou výstavbou. „Výhledově bude tedy efektivní realizovat modernizaci v novostavbě. V daném případě se z plošných důvodů a nároků na velikost volných ploch možných k zastavění jeví jako výhodné řešení nalezení nové lokality pro umístění všech nezbytných provozů zdravotnických zařízení (oborů) a to buď v rámci některých již existujících zdravotnických zařízení, či v nové rozvojové lokalitě na území hlavního města Prahy,“ píše se prý ve zprávě.

A s takovým plánem by rozhodně univerzita nesouhlasila. „Činnosti Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty jsou neoddělitelně spojeny. Pokud by mělo dojít k přesunu zdravotnických zařízení či oborů do nové lokality, aniž by bylo předem vyřešeno zabezpečení další spolupráce mezi nemocnicí a fakultou, nebo pokud by dokonce mělo dojít k rozdrobení těchto zařízení do stávajících nemocnic, znamenalo by to v důsledku zpochybnění existence největší lékařské fakulty v České republice a ohrožení činnosti Všeobecné fakultní nemocnice jakožto špičkového zdravotnického zařízení poskytujícího specializovanou a vysoce specializovanou lékařskou péči,“ domnívá se Zima. Případný prodej VFN kritizoval i středočeský hejtman a stínový ministr zdravotnictví ČSSD David Rath, označil ho za naprostý nesmysl, který hraničí s tunelováním. Pražský primátor Pavel Bém (ODS) zase takový krok označil za politicky neprozíravý.

Ministerstvo odkazuje na tiskovou zprávu

Ministerstvo zdravotnictví již dříve jakékoliv informace o možném rušení nemocnice odmítlo, tvrdí, že do zařízení plánuje až sedmimiliardovou investici. Již nyní je prý připraveno 50 milionů korun na zpracování studií o budoucnosti VFN. Na dotazZdraví.Euro.cz, proč se důvodová zpráva o výstavbě nové budovy zmiňuje ale ministerstvo neodpovědělo, jen odkázalo na již dříve vydanou zprávu, která ale jen popírá informace o rušení nemocnice a zastavení investic do její obnovy. Jasně odmítavé stanovisko ale zaznělo od ředitelky VFN Dany Juráskové, podle ní ani varianty modernizace nemocnice v tuto chvíli neexistují. „Vedení nemocnice důrazně popírá jakékoliv spekulace o jejím rušení či k přesunu mimo stávající areál. V současné době neexistují žádné jasné budoucí varianty modernizace VFN,“ sdělila Jurásková.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?