MSF vyzvali k urychlené akci proti TBC

2. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

U příležitosti zasedání Světového zdravotnického shromáždění, jež má na programu přijetí plánu pro boj s tuberkulózou (TBC) na příštích 20 let, Lékaři bez hranic (MSF) vyzvali vlády, aby se intenzivně zaměřily na zlepšení diagnostiky a léčby rezistentní TBC už v příštích 12 měsících.




Pacientka organizace Phumeza Tisileová, která přežila boj s rezistentní TBC, předala delegátům manifest „Vyšetři mě a uzdrav“ – výzvu pacientů a jejich lékařů k okamžité akci pro zlepšení chmurných vyhlídek, jimž dnes pacienti s rezistentní formou TBC čelí. Manifest podepsalo více než 53 tisíc lidí z celého světa (247 z ČR), z toho 800 pacientů s touto nemocí a 1500 lékařů a ošetřovatelů.

80 % bez diagnózy

„Velmi vítáme ambiciózní cíle pro boj s TBC až do roku 2035, ale 20letý plán nemůže zachránit život těm, kteří právě teď umírají, protože jim chybí diagnostika a léčba,“ uvedl výkonný ředitel kampaně MSF Access Manica Balasegaram. „Vlády nemohou pouze připojit svůj podpis na linku a pak celý rok sedět se založenýma rukama. Jako důkaz svého odhodlání dosáhnout předsevzatých cílů musejí pracovat na snížení úmrtnosti na rezistentní TBC už v příštích 12 měsících. Přinejmenším je třeba ukončit čekání na smrt tisíců lidí diagnostikovaných s rezistentní TBC, kteří nemají přístup k řádné léčbě.“ Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nezahájilo v roce 2012 léčbu nejméně 17 tisíc lidí s rezistentní TBC. Počet diagnostikovaných pacientů je navíc jen zlomkem v počtu odhadovaných nemocných – až 80 % osob pravděpodobně není diagnostikováno vůbec. Nákladná dvouletá léčba se závažnými vedlejšími účinky je navíc úspěšná pouze v polovině případů.
Pro boj s TBC jsou podle MSF nutně zapotřebí nová, kratší, efektivnější a cenově dostupná léčebná schémata. Jen tak bude možné mít nemoc pod kontrolou a považovat ji za vyléčitelnou. Výzkumné možnosti jsou však podmíněny výrazně vyšším financováním ze strany států.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?