Recept na muffiny: vyzkoušet můžete čokoládové, banánové i slané. Nebojte se experimentovat s chutěmi

přidejte názor
borůvkové muffiny
Autor: Shutterstock

Jde obvykle o sladké pečivo, jehož těsto se vlévá do košíčku či hlubší miskovité formičky, čímž vzniká onen typický tvar muffinu. Na své si ovšem přijdou i vyznavači slaných jídel, stačí jen zvolit trochu jiné ingredience a čokoládu nahradit třeba špenátem. Na oblibě si muffiny získaly díky jednoduché přípravě a praktickému tvaru.

Muffin, to je prolnutí rozličných chutí v jednom košíčku. Původně se svým složením spíše podobal chlebu. Postupem času se však jeho složení různě obměňovalo, přičemž v současnosti si lze vybrat ze široké škály ingrediencí a vytvořit tak vždy trochu jiný muffin s nevšední chutí. Díky tomu mohou muffiny tvořit chutnou svačinu, sladký dezert, ale i přílohu k polévce.

Co se dozvíte v článku
  1. Muffiny: recepty
  2. Čokoládové muffiny
  3. Banánové muffiny
  4. Slané muffiny
  5. Tipy k přípravě muffinů
  6. Muffiny – původ 
  7. Jaký je rozdíl mezi muffinem a cupcakem?

Muffiny: recepty

Čokoládové muffiny

40 minut
12 porcí

Co se této pochoutky týče, recept na muffiny s čokoládou je jedním z nejčastěji dělaných. Jejich příprava zabere jen chvilku a výsledek stojí za to. Navíc padnou přímo do ruky, jsou lehce přenositelné, a tak představují ideální svačinu, kterou si můžete přibalit třeba i do baťůžku na výlet.

Ingredience

  • 200 g polohrubé mouky,
  • 120 g másla,
  • 2 vejce o pokojové teplotě,
  • 180 ml mléka,
  • 100 g cukru krupice,
  • 100 g hořké čokolády,
  • 2 lžičky prášku do pečiva a půl lžičky jedlé sody,
  • 2 polévkové lžíce kakaa,
  • špetka soli,
  • Na zvážení: kousky čokolády na posypání muffinů.

Postup

  1. Vezmeme si mísu, do níž vsypeme mouku, kakao, prášek do pečiva s jedlou sodou a špetku soli, vše zamícháme. Do další mísy přijdou vejce, mléko, rozpuštěné máslo a cukr. Uvedené ingredience spolu důkladně promícháme.
  2. Následně do této směsi průběžně přisypáváme suchou směs z první mísy a mícháním ji zpracujeme do těsta. Nakonec zbývá do těsta dodat nasekanou čokoládu.
  3. Těsto poté rozlijeme do košíčků na muffiny. Ty by měly být naplněné zhruba ze dvou třetin. Jejich vršek můžeme případně ještě dozdobit kousky čokolády.
  4. Takto připravené košíčky vložíme do předehřáté trouby na 180 °C na 15 až 20 minut. Zkontrolovat, jak jsou propečené, lze pomocí špejle. Když je po vytažení suchá, můžeme muffiny vytáhnout z trouby.
Hodnocení
4.9 95x

čokoládové muffiny

Banánové muffiny

35 minut
10 porcí

Recept na banánové muffiny tu nesmí chybět. Banány dodávají těstu sladkost, takže ho není třeba tolik sladit. Navíc zde používáme místo rafinovaného cukru med, dále celozrnnou mouku a ovesné vločky plné vlákniny. Hledáte-li tedy recept na zdravé muffiny, můžete dát šanci právě tomuto.

Ingredience

  • 3 zralé banány,
  • 150 g celozrnné špaldové mouky,
  • 50 g ovesných vloček,
  • 2 vejce,
  • 2 polévkové lžíce medu (příp. javorového sirupu či jiného sladidla),
  • 120 ml rostlinného mléka (mandlové či ovesné),
  • 60 ml kokosového či řepkového oleje,
  • 1 lžička jedlé sody a půl lžičky kypřicího prášku,
  • 1 lžička skořice,
  • čtvrt lžičky soli,
  • Na zvážení: nasekané ořechy či hořká čokoláda.

Postup

  1. Do mísy nejdříve vložíme banány, které rozmačkáme vidličkou na kaši. K nim přilijeme mléko, olej, med a přidáme i rozklepnutá vejce. Vše spolu důkladně promícháme.
  2. Do další mísy přijdou sypké ingredience, tedy mouka, vločky, sůl, jedlá soda s kypřicím práškem a skořice, také ty spolu promícháme.
  3. Nyní sypkou směs postupně přisypáváme ke směsi s banány, dokud nevznikne těsto. Do něj lze případně vmíchat ještě čokoládu či nasekané ořechy.
  4. Těsto se následně rozlije do připravených papírových košíčků či vymazané formy tak, aby byly ze dvou třetin naplněny.
  5. Poté už poputují do předehřáté trouby na 180 °C, kde je pečeme dozlatova zhruba 20 minut. Necháme je vychladnout a můžeme se pustit do ochutnávání.
Hodnocení
4.8 73x
Vdolky recept: s povidly jsou neotřelou klasikou. Pochutnejte si na těch tradičních či jejich odlehčenější verzi
Přečtěte si také:

Vdolky recept: s povidly jsou neotřelou klasikou. Pochutnejte si na těch tradičních či jejich odlehčenější verzi

Slané muffiny

40 minut
12 porcí

Kdo není zastáncem sladkého, nemusí věšet hlavu, muffiny si lze připravit i naslano. Náplň si můžete zvolit podle libosti nebo postupovat podle přiloženého receptu. To samé platí o posypce, je možné ji vynechat nebo směnit za čerstvé bylinky či kousky zeleniny.

Ingredience

  • 150 g špaldové mouky,
  • 150 ml mléka,
  • 2 vejce,
  • 100 g šunky,
  • 100 g oblíbeného sýru,
  • 1 lžička kypřicího prášku,
  • půl lžičky soli a čtvrt lžičky pepře,
  • půl lžičky oregana nebo tymiánu,
  • Na dokončení: dýňová nebo slunečnicová semínka.

Postup

  1. Začneme tím, že do mísy vložíme vejce a přilijeme mléko. Obě suroviny spolu promícháme.
  2. V druhé smícháme sypké suroviny, tedy mouku, kypřicí prášek, sůl a koření a připojíme je k mléku a vajíčkům. Dále si nastrouháme sýr, nakrájíme šunku na kostičky a přidáme je do těsta.
  3. Těsto rozlijeme do připravených košíčků nebo vymazané formy tak, aby byly zaplněné ze dvou třetin. Každý muffin ještě můžeme posypat opraženými semínky.
  4. Následně pečeme muffiny v troubě předehřáté na 180 °C cca 20 až 25 minut. Po vytažení je necháme krátce vychladnout a můžeme servírovat.
Hodnocení
4.6 58x

Slané muffiny

Jaké muffiny máte nejraději?

  • Čokoládové
    32 %
  • Banánové
    17 %
  • Borůvkové
    17 %
  • S jinými přísadami
    17 %
  • Slané
    17 %
  • Nemám je rád/a
    0 %

Tipy k přípravě muffinů

Jestliže chcete mít jistotu, že muffiny budou opravdu vláčné, přimíchejte do nich lžíci či dvě bílého jogurtu nebo zakysané smetany. Nutričně obohatit je pak můžete tím, že do nich přidáte nasekané ořechy, ovesné vločky, sušené ovoce nebo kousky čerstvého ovoce, například maliny, datle či nastrouhané jablko, ale výborné jsou i borůvkové muffiny. 

Když už je zmínka o jablku, jablečnou přesnídávkou je možné nahradit rostlinný olej. Pokud byste stály o bezlepkové muffiny, stačí vyměnit klasickou mouku za pohankovou, mandlovou či jinou bezlepkovou mouku. 

Co se týče slaných muffinů, s jejich složením si lze opravdu vyhrát. Šmrnc jim dodá pálivá paprička a vegetariáni zase mohou vsadit na restovanou cuketu, špenát, pórek nebo sušená rajčata. Kromě toho do nich můžete přidat houby, nadrobno nakrájené maso nebo slaninu. Slané muffiny mohou sloužit jako příloha k polévce nebo dušeným pokrmům. 

Muffiny – původ 

Počátky této dobroty lze vysledovat do 18. století, a to do Walesu v Anglii. Dříve šlo o druh rychle připraveného chleba, obsahoval totiž i droždí a bylo zvykem ho péct na plotně. O tom svědčí samotný jejich název, který pravděpodobně vznikl z francouzského slova označujícího měkký chléb. 

Muffiny se ujaly především jako pečivo ke snídani, které se často konzumovalo s máslem či marmeládou. Posléze se jedly k odpolednímu čaji. Ve viktoriánské době se hojně prodávaly na ulici, přičemž aby o sobě jejich prodavači nosící je na hlavě na tácech dali ostatním vědět, upozorňovali na sebe zvoněním na zvonek. 

Kvíz: V čem je více tuku, cukru nebo cholesterolu?

Výběr jídla, jeho příprava a plánování pokrmů na nadcházející dny bývá častým tématem domácností. V současnosti se klade důraz především na to, aby byla strava vyvážená a poskytovala tělu potřebné živiny. Naopak se lidé snaží ze svého jídelníčku vyřadit ty potraviny, které obsahují příliš cukru či tuku.

Z Anglie se následně dostaly do Ameriky, americké muffiny jsou oproti těm anglickým sladší a spíše svým vzhledem odpovídají malému dortíku. Vynález formy na muffin pak přispěl k jejich sériové výrobě. V Americe měl povědomí o nich rozšířit anglický pekař Samuel B. Thomas, který je začal připravovat podle receptu své matky. 

Až objev kypřicího prášku v 19. století byl přitom podnětem ke vzniku muffinu v současné podobě, tedy pečené ve speciálních formičkách. Od té doby prošel mnohými obměnami a stal se vítanou rychlou svačinou nebo snídaní v mnoha domácnostech.

Jaký je rozdíl mezi muffinem a cupcakem?

Často se stává, že si lidé toto pečivo pletou. Vzhledem k jejich identickému tvaru je to pochopitelné. Tím ovšem jejich podobnost končí, cupcake už na první pohled více připomíná sladký dortík, jelikož na něm bývá bohatě navršený krém spolu s různými ozdobami a posypkami. Kromě toho může být naplněn krémem či marmeládou nebo potažen marcipánem. 

Muffin oproti němu vypadá vzhledově mnohem prostší, jelikož na něm nic podobného nenajdeme. To ovšem není jediné, čím se liší. Rozdíl spočívá i v přípravě těsta, na rozdíl od muffinů není zvykem do cupcaků přidávat kousky čokolády, ovoce nebo ořechy. 

Zdroje: historytimelines.co, bakerpedia.com, britishfoodhistory.com, bamchocolate.com, foodtimeline.org, gourmetacademy.cz, vikendovepeceni.cz

Kvíz týdne

Kvíz: Uhádnete, jaké nemoci se léčí těmito léky?
1/9 otázek