Multicare – lůžko, které skutečně pomáhá

14. 9. 2011 14:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Snížení reziduální kapacity plic, ventilátorová pneumonie či tvorba proleženin – to jsou nejvážnější rizika, kterým jsou vystaveni dlouhodobě imobilní pacienti. Těm lze ale účinně předcházet díky unikátnímu lůžku Multicare, které již rok nabízí český výrobce zdravotnické techniky LINET.


Koncept Multicare vznikl ve spolupráci s více než 100 lékaři a sestrami. Hlavním cílem takového přístupu bylo nabídnout lůžko s vlastnostmi a funkcemi, které stoprocentně vyjdou vstříc nárokům každodenní praxe zdravotníků. Díky tomu Multicare představuje vysoce sofistikovaný nástroj, který přímo přispívá jak k rychlejší léčbě, tak k vyšší bezpečnosti a komfortu pacientů i ošetřujícího personálu.

Multicare snižuje riziko plicních komplikací

Společným důvodem většiny komplikací, které provází kritickou zdravotní péči, je nedostatek pohybu pacienta. Nejčastěji se jedná o různá onemocnění dýchacích cest, jejichž léčba je časově i finančně náročná – podle statistik z amerických nemocnic například ventilátorová pneumonie prodraží jeden případ až o 40 tisíc dolarů.

Mulitcare nabízí velmi účinné řešení v podobě unikátní funkce automatické laterální terapie. Jedná se o předem naprogramované cykly, v nichž se celé lůžko střídavě naklání o 30 stupňů na každou stranu. Tím částečně nahrazuje pohyb lidského těla, usnadňuje očistné procesy v respiračním ústrojí, a pomáhá tak předcházet onemocněním dýchacích cest. Při náklonech je pacient bezpečně fixován speciálně tvarovanými postranními polštáři.

Laterální náklon lůžka Multicare

Multicare usnadňuje péči o pacienta

Péče o pacienty v kritickém stavu je extrémně náročná – fyzicky i psychicky. Zejména polohování těžších pacientů vede k chronickým bolestem zad sester, poklesu výkonnosti, ale třeba i dočasné pracovní neschopnosti. I na to se při vývoji lůžka myslelo a především díky praktickým poznatkům zdravotníků se podařilo přinést řešení, které pracovní komfort personálu výrazně zvyšuje.

I zde má hlavní slovo funkce laterálního náklonu. Jako ideální pro převlékání postele, péči spojenou s hygienou pacienta, přesun na jiné lůžko a další běžné ošetřovatelské úkony se po dlouhodobém testování ukázal být 15stupňový náklon. Ten vyžaduje mnohem menší fyzické úsilí a zároveň je bezpečný pro pacienta.

I přes všechny funkce, které Multicare nabízí, je celková obsluha lůžka jednoduchá a rychlá. Veškeré možnosti nastavení zpřístupňuje operační jednotka MultiBoard s intuitivním rozhraním – ovládací povely jsou zobrazeny pomocí srozumitelných ikon, takže osvojení si obsluhy lůžka je velmi rychlé a není závislé na jazykových znalostech.

Ovládací jednotka MultiBoard

Muticare zvyšuje bezpečnost

Podle dostupných statistik ročně jen v USA utrpí milion pacientů hospitalizovaných na jednotce intenzivní péče pád. 30 procent těchto případů končí zraněním a náklady na jejich léčbu dosahují 6 miliard dolarů. Postranice lůžka Multicare jsou dostatečně vysoké, aby chránily pacienta před pádem i v případě použití vysokých antidekubitních matrací. Design postranic byl zároveň navržen s ohledem na splnění nejvyšších mezinárodních standardů bezpečnosti a prevenci možného poranění pacienta i personálu.

Nebezpečí pádu snižuje i patentovaný systém MobiLift, který pacientovi poskytuje pevnou oporu při vstávání. Kromě toho sestrám snižuje námahu spojenou s tímto výkonem. Systém pacientovi pomáhá doslova postavit se na vlastní nohy a současně mu poskytuje kontrolu nad celým procesem vstávání. Zvyšuje tak bezpečnost celé procedury a zároveň ji výrazně usnadňuje.

Systém MobiLift

Může se stát, že pacient nebo personál zapomene lůžko zabrzdit, což může vést k různým nechtěným nehodám. Multicare jim předchází pomocí brzdného systému i-Brake, který lůžko několik vteřin po připojení automaticky zabrzdí.

Uvedli jsme jen malý výčet vlastností, které lůžko Multicare má. Celý koncept inteligentního lůžka Multicare je navržen tak, aby zvýšil pacientovo bezpečí během hospitalizace a zároveň usnadnil sestrám jejich náročnou práci.Více informací k lůžku Multicare a dalším výrobkům a službám společnosti LINET naleznete http://www.multicarebed.com nebo na http://www.linet.cz.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?