Musílková: Půjčka s garancí státu finanční problémy VZP nevyřeší

23. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Půjčka 1,5 miliardy, za niž by převzal garanci stát, nevyřeší problémy VZP. Podle její ředitelky Jiřiny Musílkové umožní pouze překlenout období, kdy budou pojišťovně chybět dvě miliardy, které na jaře vyplatila lékařům dopředu...


PRAHA - a nyní je musí do systému vrátit.

Na státní garanci pro VZP se dohodla o víkendu ministryně zdravotnictví Marie Součková a premiérem Vladimírem Špidlou. VZP však nemá jisté ani tyto peníze, protože garanci kromě kabinetu musí schválit také sněmovna.

„I kdybychom si půjčku vzali, jenom nahradíme dvě miliardy, které se musejí vrátit. Nedostatek finančních prostředků to nevyřeší,“ řekla Musílková. Podstatné podle ní je dosáhnout rovnováhy příjmů a výdajů. S tím souvisejí zásahy do sítě nemocnic a další koncepční kroky.

Musílková připomněla, že výdaje na péči rostou o devět až 11 procent ročně, příjmy však jen o tři až pět procent. Průměrné náklady na pojištěnce rovněž rostou, v roce 2000 činily ve skupině 80 až 84 let 26 tisíc korun za rok, loni

38 tisíc. Stát za své pojištěnce přitom platí měsíčně jen 467 korun.

„Stát platí za státní pojištěnce opravdu málo. Plánovaná valorizace moc nepomůže, bude jen ve výši inflace, tedy asi devět korun na osobu,“ dodala ředitelka.

VZP očekává letos osmimiliardový propad v hospodaření. Přitom jí na pojistném dluží státní podniky 17 miliard. K nim se nemůže dostat, protože podniky zkrachovaly nebo jsou v konkurzu. Celkem chybí v systému zdravotního pojištění 25 miliard.

Součková navrhuje, aby tři miliardy dluhu odkoupila konsolidační agentura. Konsolidaci podle ní přinese i to, že agentura odkoupí 1,3 miliardy dluhu bývalých okresních nemocnic. Podle odhadu jejich dluh činí celkem šest miliard.

Musílková poznamenala, že nedostatek prostředků řeší každá pojišťovna po svém. VZP tak, že zaplatí veškerou péči, nedává tvrdé limity, ale zpožďuje platby lékařům. Některé pojišťovny stanoví nepřekročitelný limit, ale zaplatí včas. „To my si

nemůžeme dovolit říci našim pojištěncům, že na operaci půjdou až za rok, protože dříve se nevejdou do limitu,“ řekla Musílková.

Problém má podle ní počátek v roce 2001, od kdy vláda stanoví ceny péče v nemocnicích vyšší, než na kolik pojišťovny mají. Spravedlivější rozdělení peněz plánuje Součková po zavedení nového systému plateb nemocnicím za diagnózu.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?