Muslimské státy v Nigérii odmítají očkování dětí proti obrně

25. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Tvrzením, že očkování proti dětské obrně je jen zástěrkou pro rozšíření nákazy AIDS, se ohání několik států v severní Nigérii, kde převládá obyvatelstvo vyznávající islám. Brání se tím povolit očkování proti dětské obrně, které v desítce afrických zemí zahájil UNICEF...


KADUNA - Tvrzením, že očkování proti dětské obrně je jen zástěrkou pro rozšíření nákazy AIDS, se ohání několik států v severní Nigérii, kde převládá obyvatelstvo

vyznávající islám. Brání se tím povolit očkování proti dětské obrně, které v desítce afrických zemí zahájil Dětský fond OSN (UNICEF), píše agentura AP. Program UNICEF počítá s očkováním zhruba 63 milionů dětí.

Jako první zakázaly už loni v říjnu očkování dětí nigerijské svazové státy Kano, Zamfara a Kaduna. Kadunské úřady nicméně v pondělí týmům UNICEF povolily, aby kampaň zahájily. Nyní se k zákazu přidaly také Niger a severonigerijský svazový stát Bauchi.

Světová zdravotnická organizace (WHO) sdělila, že ze státu Kano se obrna opět rozšířila do dalších sedmi afrických zemí, kde předtím byla již zlikvidována. Zákaz očkování a šíření této nemoci ohrožuje úsilí o její všeobecnou likvidaci k roku 2005.

Islámští předáci v severonigerijských státech tvrdí, že imunizační kampaň je součástí spiknutí Spojených států, které chtějí snížit početní stav muslimské populace v severní Nigérii rozšířením AIDS či sterilizačních substancí.

Údajně při testování v jejich laboratořích byly ve vakcínách nalezeny kontaminující látky.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?