Muž chce po nemocnici v H. Brodě milion korun kvůli smrti ženy

23. 11. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Muž chce po nemocnici v Havlíčkově Brodě odškodnění ve výši milion korun za smrt jeho manželky, kterou se pokusil zabít heparinový vrah Petr Zelenka. Nemocnice navrhla zamítnutí obžaloby, protože žena nezemřela v souvislosti s podáním heparinu.


Soud ve věci rozhodne 29. listopadu, řekla soudkyně Krajského soudu v Hradci Králové Věra Adámková. Zelenka v nemocnici před pěti lety zavraždil sedm pacientů a u deseti hospitalizovaných se o to pokusil. Nyní si odpykává doživotní trest vězení.

„Žalobce má za to, že došlo k zásahu do jeho rodinného života a do jeho práva na soukromí. Celou tou situací se cítí velice postižen,“ řekla právní zástupkyně žalobce Alena Víchová. Ta tvrdí, že se jejího klienta celá situace po odhalení neoprávněného podání heparinu v havlíčkobrodské nemocnici silně dotkla. Uvedla také, že nemocnice mohla přijmout opatření, která by podávání heparinu odhalila dříve.

Zástupce havlíčkobrodské nemocnice Jan Mach dnes novinářům řekl, že nemocnice necítí odpovědnost za jakýkoliv protiprávní zásah do práv na ochranu osobnosti. „Není možné z toho vyvodit, že jsme porušili své povinnosti,“ řekl k žalobě Mach.

Hradecký soud projednává několik podobných případů, například letos v červnu rozhodl, že dva muži nemají nárok na odškodné milion korun, které požadovali po havlíčkobrodské nemocnici, ve které se jejich příbuznou pokusil zabít Petr Zelenka. „Některé žaloby jsou v odvolacím řízení, jiné v dovolacím, je jich kolem pěti, jejich přesné číslo vám nyní neřeknu. Je pravdou, že ani jedna z těch žalob dosud nebyla úspěšná,“ řekl Mach.

Odsouzený Zelenka jako pracovník anesteziologicko-resuscitačního oddělení havlíčkobrodské nemocnice podával pacientům heparin od května do září 2006. Pacientům tím zředil krev a někteří vykrváceli. Zelenka by měl podle rozsudku pozůstalým zaplatit téměř 2,4 miliony korun.

Peněz se však od něj asi nedočkají. Podle dřívějšího zjištění Havlíčkobrodského deníku je Zelenka bez majetku a ve vězení nepracuje. Kvůli úhradě řízení u soudů na něj bylo vydáno několik exekucí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?