Muž, který požadoval zákaz kouření v Budějovicích, nepochodil

6. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Záporné odpovědi se dočkal českobudějovický rodák Pavel Šindelíř, který po magistrátu žádal, aby ve městě mimo vyhrazené lokality zakázal kouření...


ČESKÉ BUDĚJOVICE -

Radní se shodli na tom, že nemají žádné zákonné prostředky, aby

kouření na veřejných prostranstvích lidem zakázali, řekl náměstek primátora Tomáš Kubín.

„Odpověděli jsme panu Šindelířovi, že jakékoliv navrhované kroky by byly protiprávní a odkázali jsme jej na poslance, senátory nebo krajské zastupitelstvo, kteří mohou podat návrh na změnu zákona,“ uvedl.

Šindelíř po magistrátu požadoval, aby znemožnil kuřákům „terorizovat“ nekuřáky nikotinovými zplodinami a postaral se o práva lidí, kteří se od tohoto zlozvyku distancují.


Aktivista se odvolával na Chartu proti kouření, která říká, že vzduch bez tabákového kouře je součástí práva na zdravé prostředí.

Odvolával se přitom na Chartu proti kouření, která byla podle něj schválena v listopadu 1988 v Madridu. Jeden z jejích bodů uvádí, že čerstvý vzduch bez tabákového kouře je základní součástí práva na zdravé a neznečistěné zdravotní prostředí.

Žadatel ve svém dopise srovnává kouření s fetováním. Kuřáci jsou podle něj nemocní lidé, kterým doporučil, aby se šli léčit.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?