Muž, který zastřelil lékaře, zemřel

14. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Kriminalista, který se případem zabývá, ČTK řekl, že pro policii tím ale vyšetřování ještě nekončí. Kriminalisté musí vyslechnout všechny dostupné svědky, vyhodnotit důkazy a poté...


PRAHA - Třiatřicetiletý muž, který ve středu v Praze zastřelil dvaapadesátiletého lékaře Václava Štědrého, včera ráno zemřel. Podlehl zranění, které si sám způsobil. ČTK o tom informovala pracovnice ředitelství vinohradské nemocnice.

Kriminalista, který se případem zabývá, ČTK řekl, že pro policii tím ale vyšetřování ještě nekončí. Kriminalisté musí vyslechnout všechny dostupné svědky, vyhodnotit důkazy a poté učinit úřední závěr, že zemřelý muž byl jednoznačně pachatelem. Až poté může policie věc odložit, vysvětlil kriminalista.

Střelcem byl podle mediálních informací třiatřicetiletý programátor počítačové firmy František Vít z Písku. Nemocnice ani policie nechce jeho totožnost oficiálně potvrdit. Muž docenta ortopedickém oddělení nemocnice Na Bulovce zastřelil ve středu krátce po 06:00 v Sarajevské ulici v Praze 2. Poté se pokusil spáchat sebevraždu a prostřelil si hlavu. Střelec byl zřejmě nespokojen s tím, jak ho lékař léčil.

Podle ředitele nemocnice Na Bulovce Jaroslava Štrofa Štědrý v březnu 2000 útočníkovi operoval levou kyčel. Muž měl totiž jednu nohu o zhruba dva centimetry kratší. Podle Štrofa byla operace úspěšná, protože se lékařům podařilo končetinu prodloužit o jeden a půl centimetru. Muž byl zpočátku s operací spokojen, ale zhruba třičtvrtě roku po zákroku si začal na práci lékařů stěžovat.

Programátor podle Mladé fronty Dnes zřejmě vraždu delší dobu připravoval, protože musel vypátrat, kde lékař bydlí. V telefonním seznamu je totiž uvedena ještě lékařova stará adresa na sídlišti v Řepích. Na den, kdy vraždu naplánoval, si vzal dovolenou. Na lékaře si pak počkal před domem, kde ortoped bydlel. Když Štědrý vyšel, několikrát na něj vystřelil z legálně držené pistole a na místě ho usmrtil. Podle svědků padlo osm výstřelů. Střely zasáhly i zaparkované auto a okno v přízemí.

Zastřeleného lékaře hodnotí kolegové jako specialistu, který patřil ve svém oboru ke špičce.

V poměrně krátké době jde již o druhý případ, kdy pacient zabil lékaře, protože byl nespokojen s jeho prací. Loni v květnu zastřelil sedmačtyřicetiletý muž v ordinaci v Ječné ulici v Praze svého zubaře. Útočník poté obrátil zbraň proti sobě a vážně si poranil hlavu. O tři hodiny později v nemocnici zemřel. Podle mluvčího České lékařské komory Pavla Kubíčka ale nelze podle těchto dvou případů posuzovat tendence ve společnosti.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?