Muž ohrožoval policisty HIV pozitivní krví

30. 10. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pro trestný čin šíření nakažlivé choroby zahájil policejní rada liberecké policie trestní stíhání proti pětatřicetiletému muži. Ten totiž na policisty úmyslně stříkal svou vlastní krev, nakaženou virem HIV...


Liberec -

„Muže zadržela policie v jedné z libereckých restaurací, když ohrožoval místní hosty tím, že je nakazí nemocí AIDS. Během vyšetřování si muž záměrně poranil ruku, když rozbil okénko na toaletě. Svoji krev pak stříkal na vyšetřující policisty,“ sdělila tisková mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková.

Tomu, že je ale nebezpečný pacient zatím na svobodě, se podivuje zdravotní rada Okresního úřadu Liberec Zbyněk Hromek. „Sám jsem po dohodě s pražskou nemocnicí zajistil sanitku a odvoz pacienta, ale nakonec z toho sešlo. Domnívám se, že by takto nemocný člověk, který je pro druhé lidi svým jednáním nebezpečný, neměl vůbec zůstat na svobodě,“ míní Zbyněk Hromek s tím, že policie má možnost požádat o uvalení vazby. „Pokud dá policie návrh na vzetí do vazby, státní zástupce pak do čtyřiadvaceti hodin o vazbě rozhodne,“ potvrdila soudkyně Taťjana Bernátková z Okresního soudu v Liberci.

Podle tiskové mluvčí liberecké policie ale žádné zákonné důvody k uvalení vazby nejsou, přestože je muž trestně stíhán. „S policií spolupracuje, nahlásil své trvalé bydliště, kde se skutečně zdržuje, nemíní opustit republiku a také není předpoklad, že by dál v této trestné činnosti pokračoval,“ vysvětlila Vlasta Suchánková.

Kauzu předali policisté na okresní státní zastupitelství, kde státní zástupce rozhodne o podání obžaloby. Případem by se pak zabýval okresní soud. „Pokud by se prokázala muži vina, hrozilo by mu až tříleté vězení,“ řekla Vlasta Suchánková.

LENKA MARKOVIČOVÁ, Severočeské noviny, 30.10.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?