MZ chce získat z fondů EU peníze na reformu psychiatrie

13. 2. 2012 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká psychiatrie by poprvé v historii mohla získat peníze z evropských fondů, a dočkat se díky tomu dlouho očekávané reformy. Pokud se podaří dotace vyjednat, mohly by do oboru plynout peníze v letech 2014 až 2020.


ČTK to řekl první náměstek ministra zdravotnictví Marek Ženíšek (TOP 09). Návrh operačních programů pro další období pro všechny resorty by vláda měla dostat koncem března.

„Je to poprvé v historii, kdy ministerstvo zdravotnictví veřejně vyhlásí, že rozvoj psychiatrické péče je pro něj priorita číslo jedna, na kterou shání i prostředky,“ uvedl náměstek.

Evropská komise chce v nadcházejícím období podpořit psychiatrii, podle ní je ve většině evropských zemí finančně podhodnocena. Ministerstvo zdravotnictví bude žádat peníze EU prostřednictvím ministerstva pro místní rozvoj. Dotace by mohlo využít na zmodernizování léčeben, podporu komunitní péče a na prevenci.

Vypsání jednotlivých výzev projedná ministerstvo zdravotnictví s odborníky, aby byly zaměřeny podle potřeb oboru. Na koncepci má letošní a příští rok, přípravu zaplatí z takzvaných norských fondů. Chce také udělat první kroky reformy, aby pak prostředky EU dávalo už do kvalitního systému, vysvětlil náměstek.

Ministerstvo podle něj nebude koncepci diktovat, chce ji vytvořit ve spolupráci s představiteli oboru. Nejprve se musejí domluvit na tom, jak bude vypadat reforma české psychiatrie: zda se budou rušit lůžka, restrukturalizovat oddělení nebo zavírat celé léčebny a jak se v návaznosti na to bude rozvíjet komunitní péče.

Do psychiatrické péče plynou nyní necelá čtyři procenta zdravotnického rozpočtu, evropský standard se pohybuje mezi šesti až osmi procenty. Potřeba této péče přitom stoupá, jak přibývá lidí s psychickými potížemi a chorobami.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?