MZ dnes zveřejní, kolik dostanou lékaři příští rok za léčení

11. 12. 2009 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková dnes zveřejní text úhradové vyhlášky, který dá ke schválení vládě. Mělo by tak být jasno, kolik dostanou lékaři a nemocnice příští rok za léčení od zdravotních pojišťoven.


Tento týden ministryně o textu vyjednávala se zdravotníky. Česká lékařská komora, Asociace českých a moravských nemocnic i kraje původní návrhy úhrad napadly jako nízké. Hrozí prý omezení zdravotní péče. Pojišťovny zase odmítly zvyšování cen a vyzvaly premiéra Jana Fischera, ať pod nátlakem zdravotníků nedestabilizuje resort.

Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek varoval, že nízké úhrady a přísné limitace povedou k tomu, že lékaři budou psát méně léků a čekací doby se prodlouží. Kraje se zase bojí, že se nemocnice zadluží.

Zdravotní pojišťovny oznámily, že i když letos vybraly vlivem krize méně na pojistném, úhrady za zdravotní péči stouply. Podle nich není zvyšování úhrad v roce 2010 ekonomicky možné a ani pro to není naléhavý důvod.

Jurásková potvrdila, že nehodlá výdaje systému zvyšovat, peníze budou podle ní na péči stačit. Není ani důvod k zadlužování nemocnic.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?