MZ: kontrola stravování musí zůstat na zdravotnících

24. 11. 2015 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce

Ministerstvo zdravotnictví opakovaně vyjadřuje nesouhlas s převedením části dozoru nad stravovacími zařízeními z gesce hygienické služby na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (SZPI). Podle hygieniků navržená novela zákona o potravinách z pera resortu zemědělství ohrozí zdraví populace.




Návrh, který ministerstvo zemědělství předložilo Legislativní radě vlády, požaduje převést dozor nad stravovacími službami pod Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (SZPI), přičemž hygienická služba by kontrolovala pouze stravování ve školních jídelnách a zařízeních zdravotních a sociálních služeb. MZ s tímto posunem zásadně nesouhlasí.
„Krajské hygienické stanice dosud kontrolovaly stravovací služby v celé šíři a kontrola byla efektivní, protože nenarůstal počet nákaz například typu žloutenky. Kontrola hygieniků totiž zahrnuje také ověření zdravotní způsobilosti zaměstnanců včetně osobní hygieny, což mimochodem ukládají nejen naše zákony, ale také potravinové právo Evropské unie. Ročně je v důsledku porušení tohoto požadavku preventivně vyřazeno z pracovní činnosti ve stravovacích službách kolem 2 tisíc osob, čímž zabráníme tisícům dalších onemocnění,“ uvedl hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta a dodal, že inspektoři SZPI se oproti zdravotníkům z hygienické služby nesmějí seznamovat se zdravotním stavem personálu ani nesmějí nahlížet do zdravotnické dokumentace, takže kontrola zdravotní způsobilosti zaměstnanců stravovacích služeb by v případě přijetí novely zákona byla nulová. „Došlo by tak k přímému ohrožení zdraví obyvatel ČR a to jako hlavní hygienik nemohu dopustit,“ uvedl Vladimír Valenta.

Kontrolu potravin pod zemědělství

Ministr zemědělství Marian Jurečka se ale domnívá, že cílem novely není změna ani odebrání státního zdravotního dozoru včetně kontroly zdravotního stavu pracovníků. „Tato kompetence plně spadá do působnosti orgánů ochrany veřejného zdraví a není ani nemůže být předmětem výše uvedené novely zákona o potravinách,“ řekl ministr Jurečka, který chce ale kontrolu potravin jako celek dostat pod své ministerstvo. Kromě zvýšení ochrany spotřebitele si slibuje pokles zátěže velké části maloobchodníků včetně zařízení společného stravování, kteří by byli ve vztahu k potravinám pod dohledem jediného dozorového orgánu. Navržené změny podle něj v žádném případě nezvýší rizika nárůstu počtu onemocnění z potravy. Jenže v oblastech stravování mimo působnost resortu zdravotnictví by byla podle hlavního hygienika významně omezena preventivní funkce dozoru. „Bez kontroly zdravotního stavu zaměstnanců, bez možnosti nahlédnutí do zdravotnické dokumentace a bez informací o tom, zda pracovník nebyl v kontaktu s nákazou mimo své zaměstnání, se může stát, že v těchto zdravotníky nekontrolovaných zařízeních mohou obsluhovat lidé s nákazou,“ pohrozil Vladimír Valenta.

Lékaři jednotně proti

Jeho obavy sdílí také zástupci řady odborných společností. Zcela zásadně převod zdravotní kontroly pod resort zemědělství slovy svého předsedy prof. Štěpána Svačiny odmítá Česká lékařská společnost JEP. Návrh zamítl také předseda Společnosti hygieny a komunitní medicíny ČLS JEP doc. Pavel Dlouhý: „Odborná veřejnost je znepokojena, tento návrh by přinesl pouze zhoršení ochrany veřejného zdraví. Zatímco kontrolu by prováděla SZPI, nastalou krizi by již řešila hygienická služba, a to bez dostatku znalostí, které by běžným dozorem do té doby získala.“ Předsedkyně společnosti pro epidemiologii a mikrobiologii Pavla Křížová zdůraznila, že ochrana veřejného zdraví má klást důraz na prevenci, nikoli na inspekci. „Tyto argumenty jsme tvůrcům návrhu zákona nyní znovu předkládali a nechce se nám věřit, že nejsou vyslyšeny,“ uvedla.
Za společnost infekčního lékařství vyjádřila negativní stanovisko primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí 1. LF UK a Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová, která vnesla do diskuse pohled klinického pracovníka: „Pracuji s nemocnými, kteří jsou v kontaktu s nákazou, často musí být izolováni. U infekčního lékařství je téměř nejdůležitější rychlost validního rozhodnutí, způsobu izolace a nástupu léčby. Tím zabráníme rozšíření infekcí v komunitě. Zde je naše vazba na orgány ochrany veřejného zdraví naprosto pevná a její narušení považuji za velmi vážnou záležitost.“

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?