MZ: Lékaři by si měli nechat podepsat revers při odmítnutí vakcíny

26. 11. 2009 8:41
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková by doporučila zdravotníkům, aby si od pacientů nechávali podepisovat informovaný souhlas s aplikací vakcíny proti prasečí chřipce i revers v případě, že očkování odmítnou.


Ve smlouvě s výrobcem vakcíny je uvedeno, že za případné nežádoucí účinky očkování přebírá záruku stát.

„Ve smlouvě s výrobcem vakcíny je uvedeno, že stát přebírá záruky za plnění případných náhrad spojených s případným výskytem nežádoucích účinků vakcíny,“ řekla Jurásková.

Někteří lékaři jsou podle ní právní odpovědností státu velmi znepokojeni. Mnozí zvažují, že si nechají od pacientů podepsat takzvaný informovaný souhlas, tedy že byli poučeni o možných nepříznivých dopadech očkování.

„Já bych jim to (vyžadovat souhlas) dokonce doporučovala. Na druhé straně ve chvíli, kdy pacient vakcínu odmítne, tak rozhodně doporučuji lékařům provést zápis do zdravotnické dokumentace,“ uvedla ministryně.

„Je to určitě ochrana pro obě strany,“ dodala. Režim informovaného souhlasu doporučila podle ní lékařům i Česká lékařská komora.

Právní záruka platí v případě, že očkovací látku aplikuje zdravotnické zařízení, které má oprávnění očkovat. Ministerstvo pověřilo očkováním proti prasečí chřipce vybraná vakcinační centra a praktické lékaře. Očkovací látka musí být použita v souladu s příbalovým letákem a doporučením výrobce. Dodrženy musejí být také skladovací podmínky, upřesnila Jurásková.

Je to určitě ochrana pro obě strany

Pokud budou splněna všechna tato pravidla, případné nežádoucí účinky vakcíny hradí při prokázání škody stát, řekl první náměstek ministryně Marek Šnajdr.

Možné vedlejší účinky a škody na zdraví jsou vyjmenovány v registračním rozhodnutí a pro pacienty také na příbalovém letáku. Vydává je Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Ředitel ústavu Martin Beneš ČTK řekl, že podle zákona odpovídá výrobce za ty nežádoucí účinky, rizika a škody způsobené užitím léku, které neoznámil. Tedy neupozornil, že mohou přijít v úvahu, a nezařadil je do registrační dokumentace.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?