MZ navrhuje, aby lidé platili běžné plomby, a bonus za prevenci

15. 2. 2013 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Platbu běžných plomb v hotovosti, snazší přechod k jiné zdravotní pojišťovně či bonus tisíc korun ročně od pojišťovny za účast na prevenci chystá ministerstvo zdravotnictví pro pacienty v novelách pojišťovenských zákonů. Vládě je dá v březnu, platit by měly od ledna 2014. Novinářům to řekl náměstek Petr Nosek. Potvrdil, že ministerstvo se znovu pokusí prosadit placení amalgámových plomb, pojišťovny by je dál hradily jen dětem a seniorům.


Vyřazení zubních výplní z úhrad už třikrát odmítli šéfové koalice při jednání K9. Vláda je loni v listopadu poprvé schválila v balíčku úsporných opatření, proto Nosek věří, že tentokrát se podaří změnu prosadit.

„Děti a mladiství do 18 let a senioři nad 65 let, stejně jako lidé v hmotné nouzi, těhotné ženy a pacienti trpící vybranou chorobou ústní dutiny budou z opatření vyjmuti,“ upřesnil Nosek. Ujistil, že nadále by pojišťovny plně hradily zubní prevenci. Zubaři dokonce navrhují, aby se prevence ještě rozšířila.

Vynětím plomb z úhrad by systém ušetřil ročně 1,5 miliardy, ministerstvo je chce dát na péči o lidi s rakovinou či vzácným onemocněním.

Užití fondu prevence se podle návrhu má rozšířit o možnost dát finanční bonus pojištěncům za účast na preventivních programech a dodržování léčebných opatření. Pojišťovny by si mohly konkurovat širší nabídkou preventivních programů, bonus by mohl být v různé výši, maximálně 1000 korun za rok. Ministerstvo si od návrhu slibuje zvýšení zájmu o screening, například na screening rakoviny tlustého střeva a konečníku nyní chodí jen 20 procent obyvatel.

Nominální pojistné v návrhu není, podle doporučení vlády ho musí ještě projednat odborníci. I kdyby se na změně shodli a pojistné se měnilo tak, že by lidé jednu složku platili vyšší nebo nižší podle ekonomické kondice své pojišťovny, stávající daňové zatížení se zvýšit nesmí.

Ministerstvo původně chystalo jako součást reformy nový zákon společný pro všechny zdravotní pojišťovny a zákon o veřejném zdravotním pojištění. U legislativní rady vlády neuspělo, proto se vydalo cestou novel.

V novelách zákonů o Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) a oborových a zaměstnaneckých pojišťovnách chce ministerstvo mimo jiné zabránit pod hrozbou sankce „nakupování“ pojištěnců jiné pojišťovny. Zakáže pojišťovnám vlastnit a provozovat zdravotnická zařízení nebo s nimi být v propojení.

Pojišťovny by měly předkládat výhled zdravotně pojistného plánu na tři roky dopředu. Má z něj být zřejmé, jak hodlají řešit případné finanční problémy a pokrýt úhrady péče. Návrh řeší také nucenou správu, při níž přestane dostávat ředitel plat a správní rada odměny. Norma řeší činnost, pravomoci a kontrolu zdravotních pojišťoven. Umožňuje, aby revizní lékaři jedné pojišťovny předali výsledky kontrol ostatním pojišťovnám.
Správní rada VZP má místo 30 členů mít jen 15, nesmějí být ve střetu zájmu, tedy spojeni s jinou zdravotní pojišťovnou či zdravotnickým zařízením. Mezi členy by neměli být žádní lékaři, což teď je.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?