MZ: Pacienti dostanou příští rok stejnou péči, sestry vyšší platy

14. 12. 2009 8:59
přidejte názor
Autor: Redakce
V příštím roce bude možné zaplatit léčení stejného množství pacientů a v téže kvalitě jako letos, řekla při představování úhradové vyhlášky na rok 2010 novinářům ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.


Nebudou na to ale stačit peníze zdravotního pojištění, a tak bude nutné čerpat z rezerv. Ambulance i nemocnice dostanou peníze na vyšší platy sester.

Klesnou však například výdaje na mamografický screening. Nemocnice soudí, že jim peníze nestačí, takže budou muset omezit péči. Ambulantní specialisté jsou spokojeni.

Nepodařilo se prosadit více peněz za kvalitu akreditovaným zařízením. Nemocnice dostanou nově peníze za nepřetržitou pohotovost, klesnou platby za některá doplňková a laboratorní vyšetření.

„Výsledek je kompromisem, vyhláška je významným protikrizovým stabilizátorem, nezadluží systém a přitom zaručí stejný rozsah a kvalitu péče,“ řekl první náměstek ministryně Marek Šnajdr.

Upozornil, že pojišťovny budou muset v příštím roce využít podobně jako letos rezerv z minulých let. „Na konci roku 2010 ale budou rezervy nula. V roce 2011 nelze očekávat růst veřejných zdrojů. Nebudou-li provedena zásadní opatření, už nebude pravdivá věta o stejném rozsahu péče,“ dodal.

Výsledek je kompromisem, vyhláška je významným protikrizovým stabilizátorem

Podle přednosty radiodiagnostické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a iniciátora mamografického screeningu v ČR profesora Jana Daneše však hrozí omezení tohoto preventivního vyšetření už v příštím roce.

Ročně absolvuje mamografický screening půl milionu žen. Je oceněn body, hodnota bodu klesne z 1,10 na 1,03 koruny, tedy o sedm procent. Centra vyšetří o to méně žen.

Pojišťovny ušetří, o to více ale pak budou muset vydat na léčení pacientek s pozdě odhalenými nádory. Podle Šnajdra však není k obavám důvod, centra si mohou sjednat s pojišťovnami lepší úhrady.

„Nebude zachován ani objem péče letošního roku, úhrady klesnou o dvě až pět procent. Množství předepsaných léků klesne o 20 procent a klesnou také počty operací. Sociální smír je ohrožen,“ sdělil ČTK výkonný ředitel Asociace českých a moravských nemocnic Stanislav Fiala.

„Musíme se s vyhláškou srovnat a udržet rozsah i kvalitu péče,“ řekl ČTK ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Marek Zeman. Soudí, že by mohl být problém s penězi pro centra specializované péče, kde se soustřeďují nejvážnější pacienti léčení nejdražšími léky. Podle ministryně si mají nemocnice vyjednat s pojišťovnami pro centra individuální ceny.

Nebude zachován ani objem péče letošního roku, úhrady klesnou o dvě až pět procent

O cenách péče na příští rok se dohodli zubaři, záchranky, lékařské služby první pomoci, gynekologové a část ambulantních specialistů. Jejich dohody ministerstvo dalo do vyhlášky, takže jsou spokojeni.

Ministerstvo rozhodlo jen o nemocnicích a dalších typech péče, kde dohoda nebyla. Vyhovělo například připomínkám k lázeňské péči a dialýze, přidalo radiologům a výrazně podpořilo domácí péči.

Zdravotnictví spotřebuje ročně zhruba 260 miliard korun, pět miliard dají pacienti na poplatcích, stejný objem peněz se díky regulaci ušetří na zbytečné péči a lécích. Směřují do onkologických a dalších center pro nejvážněji nemocné. Letos chybí pojišťovnám oproti zdravotně-pojistným plánům 14 miliard korun, vezmou je z rezerv minulých let.

Minulý týden ministryně vyjednávala o úhradové vyhlášce se zdravotníky. Česká lékařská komora, Asociace českých a moravských nemocnic i kraje původní návrhy úhrad napadly jako nízké. Pojišťovny odmítly zvyšování cen a vyzvaly premiéra, ať pod nátlakem zdravotníků nedestabilizuje resort.

Podle ministryně peníze pro zdravotníky v příštím roce neklesnou. Praktičtí lékaři dostanou jako letos za registrovaného pacienta měsíčně 50 korun, při nižším počtu ordinačních hodin 49 korun, což dostanou i pediatři.

Nemocnice si mohou sjednat k paušálu lepší platby za kloubní náhrady, kardiostimulátory, srdeční defibrilátory a další. Nově jsou ve vyhlášce úhrady pojišťoven i za pitvy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?