MZ řekne, jak rozdělí dotace EU na vzdělávání a peníze rezidentům

27. 5. 2010 8:36
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví dnes oznámí, jak rozdělí téměř tři čtvrtě miliardy korun, které dostane české zdravotnictví na vzdělávání lékařů a sester z fondů EU.


Ministryně Dana Jurásková chce rovnoměrně podpořit profesní vzdělávání lékařů i sester a směrovat peníze do regionů a specializací, kde je lékařů a sester nedostatek. Další půl miliarda půjde ze státního rozpočtu na rezidenční místa pro mladé lékaře.

Příspěvek pokryje zdravotníkům významnou část nákladů na školení, dosud je hradili sami. Částka 722 milionů z evropských fondů stačí v průběhu tří let pro 39.000 zdravotníků. Dostanou je ti, kteří se školí, i akreditovaná zařízení, která jim školení poskytnou. Také půlmiliarda na rezidenční místa se bude dělit mezi nemocnice, kde se lékař školí, a lékaře, dosud vše dostávaly nemocnice.

Organizací celoživotního vzdělávání pověřilo ministerstvo Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví (IPVZ). Z peněz budou hrazeny certifikované kurzy, v nichž získávají pracovníci takzvanou jinou odbornou způsobilost, dále školení takzvaných kodérů pro vykazování lékařských výkonů zdravotním pojišťovnám, projekty na další vzdělávání zubních lékařů a sester a také semináře a konference.

Specializační vzdělávání mladých lékařů po promoci přebere od července od státu sedm lékařských fakult. Česká lékařská komora s tím nesouhlasí, nabídla státu, že vše zajistí sama. Rezidenti budou nově dostávat nejméně 5000 korun měsíčně jako stipendium, nemocnicím tak zůstane z původní dotace jenom část.

Občanské sdružení Mladí lékaři chce, aby stipendium dostalo všech zhruba 5000 mladých lékařů v přípravě. Podle ministerstva na to státní rozpočet nemá, dostanou je jen ti, kteří do přípravy nastupují.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?