MZ: Vakcíny proti prasečí chřipce už má polovina lékařů

26. 11. 2009 8:41
přidejte názor
Autor: Redakce
Vakcíny proti prasečí chřipce už má polovina lékařů v Česku, řekl novinářům první náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr. Podle něj už dostala očkovací látku také všechna očkovací centra. Antivirotika mají také všechna lůžková zařízení a polovina dětských lékařů, uvedl.


Očkovací látku už má polovina z asi 5400 ordinací praktických lékařů pro dospělé, je tedy reálné stihnout rozvézt všech 95.000 dávek v první vlně do pátku, řekl.

„Já si myslím, že už to souhlasí… Vypadá to, že minimálně polovina (lékařů) už to dostala, možná už i více,“ řekla mluvčí Sdružení praktických lékařů Irena Kudrnovská. „Myslím, že většina jich začne očkovat spíš až příští týden,“ uvedla. Lékaři podle ní totiž stále čekají na potvrzené seznamy od pojišťoven.

Jedna lékařka, která dostala očkovací látku v úterý, však podle Kudrnovské už dnes stihla naočkovat všech deset pacientů. Na deset aplikací vyjde jedna lahvička s očkovací látkou, spotřebovat se musí do 24 hodin.

Řada států se potýká s problémem, že se odmítá nechat očkovat část chronicky nemocných pacientů i někteří zdravotníci, řekl hlavní hygienik ČR Michael Vít. Podíl lidí, kteří s očkováním souhlasí a kteří ho odmítají, však není znám, uvedl.

„Ukazuje se, že stejně jako v Česku, tak i v Maďarsku je pouze malá část populace ochotna nechat se očkovat,“ řekla ministryně zdravotnictví Dana Jurásková, která se v pondělí a v úterý zúčastnila setkání ministrů zdravotnictví zemí visegrádské čtyřky (V4) v Maďarsku. Týká se to zdravotníků i občanů, dodala.

Maďarsko má vakcínu vlastní výroby, očkuje od září. V Maďarsku je vakcína volně dostupná, má však pouze místní registraci, nikoli centrální evropskou. Přitom v Evropské unii by se mělo očkovat pouze centrálně registrovanou vakcínou, upozornila Jurásková. Pokud by si z Maďarska někdo přivezl vakcínu a nechal se v Česku naočkovat, bylo by to protiprávní, uvedlo ministerstvo.

Ukazuje se, že stejně jako v Česku, tak i v Maďarsku je pouze malá část populace ochotna nechat se očko

Slovensko má ukončené výběrové řízení na nákup pandemických vakcín. Předpokládá se, že vakcína bude dodána počátkem příštího roku. Polsko nemá vakcínu a ani není jasné, zda ji bude kupovat. Jednání se mimo uskupení V4 zúčasntilo i Slovinsko, které začalo očkovat v půlce listopadu. Žádná země nezmiňovala mimořádné účinky ani problémy se zásobováním, uvedla ministryně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?