MZ vybralo výrobce pandemické vakcíny s dřívějším termínem dodání

16. 11. 2009 8:46
přidejte názor
Autor: Redakce
Firma GlaxoSmithKline byla pro dodávky vakcín proti prasečí chřipce do Česka vybrána, protože slibovala kratší dodací termíny než konkurence. ČTK to řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Firma však slib nedodržela.


Proces výroby na vaječných kulturách je pomalejší, než se očekávalo.

„Právníci ministerstva vyhodnotili nabídku GSK jako nejvýhodnější“, řekl ČTK bez dalších podrobností k výběru firmy Sršeň.

Ministryně Dana Jurásková původně plánovala, že očkování začne v půli října, hlavní hygienik ČR Michael Vít mluvil o polovině listopadu. Nyní se zdá, že očkování nezačne dřív než na konci listopadu.

Zpoždění vzniklo tím, že GSK vyrábí vakcínu na vaječných kultuách. Konkurenční Baxter vyrábí vakcíny moderní technologií, kde tyto vlivy nejsou.

Právníci ministerstva vyhodnotili nabídku GSK jako nejvýhodnější

Někteří odborníci soudí, že Česko mělo dát přednost vakcíně firmy Baxter také proto, že neobsahuje žádné přídavné látky. Nehrozí z ní tedy žádné alergické reakce, na rozdíl od vakcín ostatních firem. Ty však ujišťují, že jejich vakcíny jsou bezpečné.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek vidí zpoždění dodávky jako zásadní problém. Než vakcíny do Česka dorazí, může naplno propuknout chřipková epidemie, takže už nebude možné očkovat, řekl Kubek ČTK.

Ministerstvu rovněž vytkl, že uzavřelo smlouvu s firmou, která se vzdala odpovědnosti za nežádoucí účinky očkovací látky. Podle zjištění ČTK ale takové smlouvy mají všechny země.

Pokud totiž firma dodává pandemickou vakcínu, kdy se situace hodnotí jako ohrožení obyvatelstva, může zkrátit složitou proceduru prověřování tak, aby vůbec bylo možné očkování zahájit. Odpovědnost pak přebírá stát.

Smlouvu s firmou GSK podepsalo Česko v srpnu poté, co se nedohodlo s Baxterem na zárukách za kvalitu vakcíny. Ministerstvo pak jednalo dál s firmou GSK, ani ta nemohla ve chvíli probíhajících studií dát definitivní záruky kvality.

Protože však pohrozila, že bez odkladu ukončí výrobní kapacitu milionu očkovacích látek pro ČR, a Baxter, s nímž jednání skončilo, již volné kapacity neměl, podepsalo Česko smlouvu s ní.

Češi tak dostanou pandemickou vakcínu proti chřipkovému viru H1N1 od firmy GSK. Mediální zástupkyně Eva Šebestová ČTK řekla, že vyrobena je už desetina objednaného milionu dávek. První dodávka ve výši 141.000 dávek dorazí do ČR po 23. listopadu a dalších 191.000 dávek po 28. prosinci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?