MZ zakáže v zákoně prodej alkoholu na stálých tržištích

12. 9. 2012 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví chce zakázat v připravovaném zákoně o ochraně před škodami způsobenými návykovými látkami prodej alkoholu na stálých tržištích. ČTK to řekl legislativní náměstek Martin Plíšek.


V Česku se množí případy úmrtí a hospitalizací po požití metanolu prodávaného jako alkohol. Plíšek uvedl, že v nejpřísnější variantě by tvrdý alkohol byl k dostání jen v kamenných obchodech, tímto směrem podle něj jde Evropská unie. Normu by měla vláda dostat do konce listopadu, platit by mohla od půlky roku 2013, případně od roku 2014.

„My chceme zpřísnit verzi tak, abychom v podstatě až na nějaké výjimky zakázali prodej alkoholických nápojů v trvalých tržištích, protože se ukazuje, že tam je často prodáván nelegální neznačený alkohol, který ohrožuje zdraví a životy lidí,“ řekl. Zpřísnění chce ministerstvo předložit v rámci připomínkového řízení, které právě začíná.

Výjimku by měly jen příležitostné trhy, výroční oslavy a kulturní akce, kde se alkohol prodává jednorázově. Podle serveru Aktuálně.cz by mohl být zakázán prodej tvrdého alkoholu třeba ve stáncích na koupalištích nebo u cyklostezek.

Plíšek k tomu uvedl, že o tom se teprve povedou diskuse, protože koupaliště se nepovažují za stálý prodej. „Povedeme diskusi o detailech, ale je otázka, zda to splňuje kritérium, že jde o trvalý stánkový prodej,“ řekl. Diskuse se nyní zaměřuje na tvrdý alkohol, zákon ale obecně upravuje prodej veškerého alkoholu.

Ministerstvo zdravotnictví chce o úpravě jednat s ministerstvem průmyslu a svazem podnikatelů. „Rozhodně nechceme narušit podnikání a volnou soutěž, na druhé straně je úkolem ministerstva zdravotnictví předkládat normy, které jsou v zájmu ochrany pacientů a jejich zdraví,“ dodal.

Podle analýzy Světové zdravotnické organizace (WHO) z let 2003 až 2005 vypil každý dospělý občan ČR ročně 16,45 litru čistého alkoholu. To řadí Čechy na druhé místo světového žebříčku za Moldavany.

Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL) tato čísla považuje za velmi nadsazená a nesouhlasí s nimi. Prý vytvářejí nepříznivý obraz České republiky v zahraničí. Poukazuje na údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ), podle kterých činila spotřeba čistého alkoholu na hlavu v letech 2003 až 2005 nejprve 10,2, pak 9,8 a pak opět 10,2 litru na osobu, včetně kojenců.

UVDL uvádí, že po přepočtení údajů na obyvatele starší 15 let a započítání černého trhu s lihovinami může jít o maximálně 13 litrů alkoholu na hlavu.

WHO uvádí, že ročně alkohol zabije na celém světě 2,5 milionu lidí. Většina zemře při nehodách způsobených alkoholem, dále na rakovinu, nemoci oběhového systému a cirhózu jater. V průměru každý obyvatel planety starší 15 let v roce 2005 prý zkonzumoval 6,13 litru čistého alkoholu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?