Na 1600 slovenským lékařům dnes vyprší výpovědní lhůta

30. 11. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Bouřícím se slovenským lékařům, kteří si od vlády nevymohli razantní zvýšení platů a ohlásili odchod z nemocnic, dnes vyprší dvouměsíční výpovědní lhůta. Základní péči o pacienty se zdravotnickým zařízením patrně podaří udržet, protože po vyhlášení nouzového stavu v zemi může 16 nejvíc ohrožených nemocnic povolat do služeb i odcházející doktory.


Na výpovědích podle ministerstva zdravotnictví v úterý trvalo 1600 z asi 7000 doktorů. Jednotu protestujících lékařů poznamenal postup části jejich kolegů, kteří v uplynulých dnech výpovědi stáhli. Situace se zlepšila zejména v jedné z košických nemocnic, která jen za úterý oznámila návrat 140 doktorů do práce.

V září přitom výpovědi podalo na Slovensku více než 2400 lékařů a ještě před nedávným krachem jednání mezi vládou a odbory bylo k odchodu z nemocnic odhodláno na 2000 zdravotníků.

Zatím není jasné kolik z nespokojených doktorů bude muset v nemocnici zůstat navzdory tomu, že jim skončí výpovědní lhůta. Některá zdravotnická zařízení už ohlásila, že pracovní povinnost zdravotníkům nařídí, další čekají na to, zda doktoři od protestu ustoupí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?