Na 220 milionů žen z chudých zemí má mít přístup k antikoncepci

13. 7. 2012 7:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na 220 milionů žen z nejchudších částí světa má v příštích osmi letech získat přístup k antikoncepci. Vlády a různé organizace se ve středu na londýnské konferenci o kontrole porodnosti dohodly, že snahy žen chránit se před nechtěným početím podpoří částkou ve výši 4,3 miliardy dolarů (89,1 miliardy korun).


Tento program má také zajistit, že dalších 260 milionů žen v rozvojových zemích, které už nyní antikoncepci používají, ji budou moci získávat i v budoucnu.

Nadace Billa a Melindy Gatesových na to, aby se i ženy z chudších zemí mohly rozhodovat o mateřství, přispěla sumou 560 milionů dolarů, což je oproti dosavadní částce dvojnásobek. Svou podporu tohoto programu zdvojnásobila na 1,3 miliardy liber (41,7 miliardy korun) také britský vláda.

„Myslíme si, že každá žena by měla mít právo a možnosti se rozhodnout, zda, kdy a jak často chce mít děti,“ citovala agentura DPA generálního ředitele Mezinárodní organizace pro plánování rodiny (IPPF) Tewodrose Melesseho.

Britský ministr pro mezinárodní rozvoj Andrew Mitchell odhaduje, že na světě žije 222 milionů žen, které by používaly antikoncepci, kdyby ji měly k dispozici. Podle účastníků programu na podporu ochrany před početím, na něž se odvolává agentura Reuters, letos v rozvojových zemí nechtěně otěhotní 80 milionů žen. Asi 800 jich denně umírá na následky komplikací v době těhotenství. V rozvojovém světě jde o nejčastější příčinou smrti mladých dívek.

V současnosti žije na světě 7,1 miliardy lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?