Na boj proti rakovině darovali lidé ve sbírce 14 milionů korun

17. 6. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Přes 14 milionů korun darovali lidé v 15. ročníku sbírky Český den proti rakovině na boj se zhoubnou nemocí a na podporu nemocných.


ČTK to za organizátory sbírky sdělila Jitka Bajgarová. Sbírka se konala 11. května v 750 městech a vesnicích, 11.000 dobrovolníků ve žlutých tričkách nabízelo 800.000 žlutých kvítků s fialovou stužkou a letáčky s informacemi, jak se lidé mají účinně bránit rakovině.

„Letošní ročník sbírky považuje Liga proti rakovině (LPR) Praha za úspěšný, neboť navzdory nepříznivé společenské náladě si tato tradiční akce udržela důvěru veřejnosti,“ řekla ČTK předsedkyně LPR Michaela Fridrichová.

V dolní části Václavského náměstí měla LPR pro zviditelnění sbírky žlutý stan, kam přišly podpořit kytičky známé osobnosti. Stovka návštěvníků stanu využila možnosti konzultovat s přítomnými onkology a dermatology v improvizované ošetřovně své zdravotní problémy.

Pacientů s rakovinou v ČR trvale přibývá, více se jich ale díky moderní a včasné léčbě daří zachránit. Poslední dostupná data statistiků za rok 2008 uvádějí 77.541 nových případů zhoubného onemocnění a 27.571 úmrtí.

Nejčastějším zhoubným nádorem je rakovina kůže, tlustého střeva a konečníku, plic, u žen prsu a u mužů prostaty. Většina pacientů překročila šedesátku, rakovinu mělo ale také 171 dětí, zemřelo 40.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?