Na boj s legionellou dala fakultní nemocnice již přes 5,5 miliónu

20. 2. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Museli jsme zakoupit dvě dávkovací stanice a hradit použité chemické přípravky a pravidelné odběry, což celkem odhaduji na ztrátu asi jednoho a půl miliónu korun. Na mzdách...


Už více než pět a půl miliónu korun stál Fakultní nemocnici (FN) v Olomouci déle než měsíční boj s bakterií Legionellou, která se přemnožila ve vodovodním potrubí nedávno otevřeného chirurgického centra.

Kvůli likvidaci mikroorganismů, které zdravému jedinci neuškodí, avšak u oslabeného člověka mohou vést až ke smrti, jsou odloženy operace v kardiochirurgickém centru. S prázdnýma rukama tak zůstalo asi 150 zdravotníků. Bakterii, která se v olomoucké nemocnici přemnožila nejen v potrubí s teplou, ale i se studenou vodou, likviduje specializovaná firma. „Museli jsme zakoupit dvě dávkovací stanice a hradit použité chemické přípravky a pravidelné odběry, což celkem odhaduji na ztrátu asi jednoho a půl miliónu korun. Na mzdách u 150 zdravotníků, kteří nemohou pracovat, jsme de facto vyplýtvali kolem čtyř miliónů korun. Počítáme s tím, že měsíčně na čištění vody dáme kolem sto tisíc korun,“ řekl Právu ekonomický náměstek Fakultní nemocnice v Olomouci Vladimír Bílek. Jak upozornil ředitel FN Václav Rýznar, legionella se ve vodě vyskytuje běžně. „Neexistuje žádný zákon, který by udával, jaké množství bakterie ve vodě může být. Je pouze doporučení hlavního hygienika,“ uvedl Rýznar, podle nějž to nemocnici působí velké nesnáze. „Kdyby existoval příslušný zákon, můžeme se soudit s vodohospodářskou společností, která nám vodu i s legionellou dodává. Úřady však její existence začíná zajímat, až když se voda dostane za plot nemocnice. My pak všechny náklady na likvidaci hradíme ze svého, což je na úkor pacienta, neboť budeme muset přijmout úsporná opatření,“ rozčiluje se Bílek. Tomuto názoru však oponuje Jan Bébar z KHS v Olomouci. „Ve studené vodě, která do nemocnice přichází, není legionella vůbec, nebo jen ojediněle v malém množství. Příznivé podmínky pro její množení vznikají teprve až při ohřevu vody. Ne vždy je například dodržen požadavek na teplotu teplé vody, což může mikroorganismu nahrávat. Za kvalitu teplé užitkové vody odpovídá ten, kdo ji vyrábí,“ uvedl Bébar. Potvrdil však, že žádná norma pro výskyt legionelly ve vodě neexistuje. Obdobný metodický pokyn jako zdravotnická zařízení mají vypracován také hotely. „Zdraví je přednější a nezačneme v nových sálech operovat, dokud nebude vše ve stoprocentním pořádku,“ stojí si na svém ředitel Rýznar. Stejné stanovisko zaujal i ředitel Krajské hygienické stanice v Olomouci Zdeněk Nakládal. Poslední výsledky z tohoto týdne dokazují dramatický ústup bakterie a v pondělí by zřejmě měly rozbory vykazovat nulové hodnoty bakterie. „Kardiochirugové však již nebudou čekat a ve středu zahájí operace na jiných sálech. Jsou již dosti dlouho bez práce, což jim na náladě nepřidává,“ informoval Bílek.

Martina Šaradínová, Právo, 20.2.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?