Na boleslavské záchytce loni přenocoval rekordní počet klientů

18. 1. 2017 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Na protialkoholní záchytné stanici v Mladé Boleslavi loni přenocoval rekordní počet klientů. Za celý rok 2016 v zařízení skončilo kvůli opilosti 408 lidí, což je zatím nejvíce od začátku provozu stanice v roce 2008. Rok předtím skončilo na záchytce o 33 lidí méně, tedy 375 klientů.


ČTK to sdělila Hana Kopalová, mluvčí mladoboleslavské Klaudiánovy nemocnice, při které záchytka funguje.

Na záchytné stanici skončilo loni 351 mužů a 57 žen. Z celkového počtu 408 lidí šlo ve 116 případech o cizince. Lidé s trvalým pobytem v Mladé Boleslavi byli na záchytku umístěni celkem 89krát.

Protialkoholní a protitoxikomanická záchytná stanice funguje v současnosti pro klienty z celého Středočeského kraje. „Klaudiánova nemocnice se bohužel postupně stala záchytnou stanicí téměř pro celý kraj a velmi na to doplácí. Je to situace, kterou budeme nuceni neprodleně řešit ve spolupráci s krajem, okolními městy, ale i městskými policiemi, protože řada klientů záchytky následně v Mladé Boleslavi zůstává, což má špatný dopad i na samotné město,“ řekl ředitel nemocnice Ladislav Řípa.

Někteří lidé končí na záchytce opakovaně, loni bylo takových klientů 86. „Jeden člověk se sem vrátil dokonce desetkrát, dva klienti zde strávili po šesti pobytech a dva lidi zde dospávali pětkrát - jeden muž to dokonce stihl pětkrát za jeden měsíc. Třicet osob zde bylo umístěno opakovaně dvakrát, osm třikrát a pět osob čtyřikrát,“ uvedla Kopalová.

V závislosti na počtu klientů roste také dluh, který protialkoholní záchytná stanice eviduje. „Za rok 2016 klienti záchytné stanici dluží 930.000 korun. Pouze 91 lidí zaplatilo poplatek za noční pobyt 3000 korun, sedm lidí svůj dluh splácí pomocí splátkového kalendáře a 310 lidí dosud nezaplatilo. Za rok 2015 je dluh 852.500 korun a za rok 2014 to bylo 803.300 korun,“ dodala Kopalová.

V Mladé Boleslavi při Klaudiánově nemocnici funguje protialkoholní a protitoxikomanická záchytná stanice od roku 2008. Má tři lůžka a provoz pouze v noci od 19:00 do 07:00 hodin.

Ve středních Čechách jsou protialkoholní stanice ještě v Kolíně a Příbrami. Kraj jim každoročně přispívá na provoz, další peníze přidávají okolní obce. Přesto musejí radnice provoz výrazně dotovat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?