Na Českobudějovicku poklesl výskyt klíšťové encefalitidy

12. 6. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Českobudějovicko je jedno z největších ohnisek v ČR s výskytem klíšťové encefalitidy. Její výskyt se tu v uplynulém roce snížil. Infekční choroba postihla 62 lidí, zatímco v předchozím roce bylo hospitalizováno 98 pacientů...


České Budějovice - Českobudějovicko je jedno z největších ohnisek v ČR s výskytem klíšťové encefalitidy - zánětu mozku.

Poslední celorepublikové výzkumy na promořenost klíšťaty prokázaly, že okres je jednou z lokalit, kde je výskyt klíšťat nejrozšířenější. Přesto tu podstoupilo přeočkování proti klíšťovému zánětu pouze 10 procent osob.

„První případy nemoci se objevily na infekčím oddělení v měsíci květnu. K dnešnímu dni je hlášeno deset pacientů s podezřením na klíšťovou encefalitidu. Jeden případ z toho je potvrzený. Další dva máme laboratorně určeny. U obou stále čekáme na vyjádření infekce. U ostatních pacientů musíme provést ještě další testy,“ upozornila Jitka Luňáčková z českobudějovické okresní hygienické stanice.

Jak dále uvedla, největší počet onemocnění vzniká od dubna do října. V horkých letních měsících pak aktivita klíšťat klesá, jelikož ideální teplotou pro život klíštěte je 10-20 stupňů Celsia.

Encefalitidě lze předcházet preventivním očkováním prováděným v chladných měsících. Přeočkování je možné i v letním období. Bohužel je ale nutné zkrátit interval mezi podáním jednotlivých dávek tak, aby se protilátky vytvořily ještě v průběhu letních měsíců.

Výskyt encefalitidy se na Českobudějovicku v uplynulém roce snížil. Infekční choroba tu postihla 62 lidí, zatímco v předchozím roce bylo hospitalizováno 98 pacientů.

MICHAELA TOMANOVÁ, Českobudějovické listy, 12.6.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?