Na evropském trhu se objevil nový lék na léčbu těžké artritidy

8. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Britské a německé lékárny začnou během několika dnů vydávat nové léčivo na léčbu revmatoidní artritidy (RA). Lék obsahuje protilátky normálně obsažené v lidském těle a je dodáván v speciálně upravených jednorázových injekcích...


PRAHA - které si pacient aplikuje sám v intervalu 14 dní.

Lék způsobuje blokaci cytokinu - tumor nekrotizujícího faktoru alfa (TNF-alfa). Tento protein hraje hlavní roli v zánětlivých procesech autoimunního onemocnění, jakým je RA.

Léčivo je založeno na účinné látce adalimumab. Ta je první plně lidskou monoklonální protilátkou k léčbě RA schválenou v Evropě a první protilátkou blokující tumor nekrotizující faktor alfa schválenou k užití v monoterapii nebo v kombinaci s metotrexatem.

Ředitel Revmatologického ústavu Praha Karel Pavelka však pro ČTK uvedl, že nová léčba není vhodná pro každého pacienta a je určena těžším případům.

Pět milionů pacientů na celém světě

Revmatoidní artritidou trpí na celém světě více než pět milionů osob, v České republice 100 tisíc lidí.

Akutní onemocnění se projevuje bolestí, otoky a ztuhlostí kloubů na rukou, nohou nebo zápěstí. Na rozdíl od osteoartritidy, nejčastěji se vyskytující artritidy, je RA autoimunní choroba, při níž jsou klouby postižené zánětem, což postupně vede k postupnému poškození nitrokloubního pouzdra.

Dlouhodobá prognóza pacientů s RA je špatná a u mnoha pacientů vede k trvalé invaliditě a předčasnému úmrtí. Revmatoidní artritida je bolestivé, nesrovnatelně závažnější onemocnění než osteoartritida.

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 8.10. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?