Na Hodonínsku se letos dramaticky zvýšil počet sebevražd

22. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Výrazné zvýšení počtu sebevrahů na Hodonínsku překvapil nejen policisty, ale také odborníky. Za velmi zvláštní jej považuje ředitel Psychiatrické léčebny v Brně-Černovicích Marek Radimský. "Hodonínsko totiž patří v Česku k oblastem, kde nejvíce přežívají křesťanské tradice...


HODONÍN - Dramaticky se na Hodonínsku zvyšuje počet sebevražd. V letošním prvním pololetí jich policie zaznamenala 20, tedy dvakrát více než ve stejném období loňska. „A to za červenec máme již šest nových případů. Hlavními důvody, proč si lidé berou život, jsou problémy v rodině, nezaměstnanost a také nenaplněné vztahy,“ řekl dnes policejní mluvčí.

Výrazné zvýšení počtu sebevrahů na Hodonínsku překvapil nejen policisty, ale také odborníky. Za velmi zvláštní jej považuje ředitel Psychiatrické léčebny v Brně-Černovicích Marek Radimský. „Hodonínsko totiž patří v Česku k oblastem, kde nejvíce přežívají křesťanské tradice,“ řekl. Podle některých údajů až dvě třetiny obyvatel této oblasti tvoří věřící. Pro ně je dobrovolný odchod ze života zcela v rozporu s vírou.

Hodonínsko má ale i další primát; dlouhodobě se potýká s nejvyšší nezaměstnaností na jihu Moravy. V červnu hledalo práci celkem 14,7 procenta obyvatel tohoto okresu. Podle psychiatrů je také možné, že sebevrahové svým jednáním inspirují k ukončení života další lidi, kteří se ocitnou v bezvýchodné situaci. „Nejčastěji si u nás lidé berou život oběšením a zastřelením. Minulý týden jsme vyšetřovali smrt mladíka, který u Kyjova skočil pod vlak. Někteří sebevrahové nezanechají dopis na rozloučenou a nevíme proto, co je k ukončení života přimělo,“ uvedla mluvčí.

Kriminalisté upozorňují, že většina sebevrahů byla v době, kdy si brala život, podnapilá. Podle lékařů jsou právě chmurné myšlenky a alkohol tou nejhorší kombinací. „Člověk, který uvažuje nad sebevraždou, by neměl pít. Okamžitě by měl vyhledat přátele, rodinu, povykládat si se sousedy a samozřejmě vyhledat odbornou pomoc,“ uvedl Radimský. Lidé by podle něj neměli váhat a v případě potřeby se obrátit na některou z mnoha telefonických poraden, svého praktického lékaře nebo psychiatra. Kdykoli mohou navštívit krizové centrum ve Fakultní nemocnici Brně nebo odborníky v léčebně v Černovicích.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?