Na Holcáta čeká zákon o dlouhodobé péči a poplatky

11. 7. 2013 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Zákon o dlouhodobé péči a dopracování nadstandardů do zákona, včetně úpravy poplatků v nemocnici, nechává odcházející ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) jako "dva resty" svému nástupci Martinu Holcátovi.


Řekl to ČTK. Vládu Jiřího Rusnoka ve středu jmenoval prezident, do úřadu uvede Holcáta premiér ve čtvrtek. Holcát už dříve ČTK řekl, že bude nadstandardy řešit a že chce především ekonomicky stabilizovat zdravotnictví.

K zajištění dlouhodobé péče Heger uvedl, že zákon se chystá už tři roky, variantou jsou změny některých zákonů, aby dlouhodobá péče mohla vzniknout a definovala se jasnější hranice a způsob rychlejšího přechodu mezi zdravotnictvím a sociálním systémem.

„To je problém, který postihuje téměř každého staršího člověka a spoustu rodin, které mají bližní dlouhodobě nemocné nebo rodiče vyššího věku. Kdo to zažil, tak ví, že z dlouhodobého léčení v LDN dostat pacienta na ošetřovatelské lůžko je těžké,“ podotkl Heger. Věří, že Holcát bude v započatém díle pokračovat.

K nadstandardům končící ministr doplnil, že Ústavní soud je sice zrušil, ale nezavrhl úplně. „Řekl, že ideologický a ústavní problém s nimi není, jen musejí být nadefinovány v zákoně. Legislativa už hledá cestu, jak to opravit,“ řekl.

U stokorunových poplatků dal soud půl roku na opravu, aby poplatky měly sociální strop. „Na tom už také ministerstvo začalo pracovat. Doufám, že to za doktora Holcáta bude dotaženo tak, aby to mohlo alespoň projít vládou,“ řekl Heger. Zda norma projde Sněmovnou, nelze podle něj v tuto chvíli odhadovat, protože není jisté ani to, jak Sněmovna bude vypadat.

Heger se během tří let v čele resortu marně pokoušel prosadit, aby stát platil vyšší zdravotní pojištění za děti či důchodce. Holcát chce vládu o zvýšení také požádat. Převezme také materiál o odkupu pohledávek Všeobecné zdravotní pojišťovny a ve vyhlášce přidá peníze nemocnicím.

Náměstek ministra Petr Nosek, který by rád na ministerstvu pokračoval, ČTK řekl, že pokud se novému ministru podaří zvýšení plateb státu a odkup pohledávek, dostane zdravotnictví navíc 8,5 miliardy korun. To už může bilanci vylepšit. Systém se bude letos podle očekávání potýkat s propadem asi šest miliard Kč. Ročně zdravotnictví spotřebuje až 290 miliard korun.

Nosek připomněl, že pro schválení změny plateb státu je v zákoně termín do 30. června, pokud by to vláda schválila později, bude porušen zákon. Zvýšení by pak mohl někdo z kritiků napadnout u Ústavního soudu, než ale ten rozhodne, zdravotnictví by dostávalo víc peněz.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?