Na Homolce vyzkoušeli pojízdného robota

29. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na kardiochirurgickém oddělení pražské Nemocnice Na Homolce ve středu vyzkoušeli pojízdného robota, který je určen k nepřetržité čtyřiadvacetihodinové péči o pacienta."Pomocí tohoto systému může vzdálený lékař nebo primář na dálku provádět vizitu u pacientů, kteří leží v nemocnici," uvedl primář Černý...


Lze ho ovládat na dálku, například z domova, z pracovny i ze služební cesty

Na kardiochirurgickém oddělení pražské Nemocnice Na Homolce ve středu vyzkoušeli pojízdného robota, který je určen k nepřetržité čtyřiadvacetihodinové péči o pacienta.

„Pomocí tohoto systému může vzdálený lékař nebo primář na dálku provádět vizitu u pacientů, komunikovat s pacientem, který leží v nemocnici, konzultovat léčbu s kolegy, ordinovat léky, prohlížet výsledky různých typů vyšetření od laboratorních vzorků, přes zobrazovací techniky a další,“ řekl Právu primář tohoto oddělení MUDr. Štěpán Černý.

Vysvětlil, že pohyb robota po nemocničním oddělení lékař může ovládat na dálku, například z domova, z pracovny, ze služební cesty apod. Stačí mu k tomu speciální přenosný počítač a připojení na internet. Při testování robota na Homolce se ukázalo, že to bude velmi dobrý pomocník. Robot, který s trochou nadsázky připomíná tvarem tělo člověka, kde je místo hlavy televizní obrazovka, přijede k lůžku pacienta.

Ten vidí na obrazovce lékaře a lékař doma na svém počítači zase vidí pacienta. Spolu tak komunikují a je to, jako by byli vedle sebe.

S robotem pacient mluví

Pan František z Prahy, který byl po těžké srdeční operaci, přijal komunikaci s tímto robotem naprosto v klidu. „Ani mi to nepřijde, že jsem mluvil s robotem. Jako by lékař tady byl,“ řekl Právu.

Zařízení stojí asi tři milióny korun, zatím jich ve světě pracuje 80. V České republice a v zemích bývalého východního bloku není takovéto zařízení ani jedno. Homolka tedy možná bude první, kdo pojízdného robota koupí.

Primář Černý ještě dodal, že robot umožní, aby ve službě byl i méně zkušený lékař a primář s ním a pacientem pomocí tohoto zařízení ze kteréhokoli místa, vzdáleného stovky kilometrů, komunikoval.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?