Na ICRC budou dohlížet zástupci čtyř ministerstev

10. 4. 2014 7:58
přidejte názor
Autor: Redakce
Čtyři ministři budou mít své zástupce v orgánech Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC) Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. Měli by dohlédnout na finanční toky v této instituci. Novinářům to po jednání vlády řekl vicepremiér a ministr pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Ústav dlužil peníze americké klinice Mayo. Hrozilo, že klinika přestane s centrem spolupracovat.


Bělobrádek uvedl, že své zástupce by v orgánech centra měl mít on sám, dále ministerstvo zdravotnictví, školství a pro místní rozvoj. „Měli by vyjasnit velmi složitou a nestandardní situaci. Je potřeba rozklíčovat i peněžní toky, podívat se na systém auditů, kterými by měli projít,“ uvedl Bělobrádek.

Dluh 40 milionů nemocnice uhradila z vlastních zdrojů. Ministerstvo zdravotnictví v minulých dnech uvedlo, že nemocnici dá účelovou dotaci 50 milionů a postupně jí poskytne i další dotace, které mohou dosáhnout až stovek milionů korun, výše se odvine od konkrétních analýz finanční situace nemocnice.

Pokud by byla spolupráce s klinikou Mayo ukončena, hrozilo, že by Česko muselo vracet několik miliard korun z evropských fondů. Podle Bělobrádka je v Česku nyní sedm takových velkých projektů, které kvůli poklesu peněz na vědu a výzkum mohou mít problémy s financováním. Bělobrádek ale doufá, že případ brněnského centra byl ten nejtěžší.

Sv. Anna patří k nejzadluženějším českým nemocnicím, loňské hospodaření skončila ztrátou 366,7 milionu korun, z minulých let nese ztrátu 381 milionů, závazky po splatnosti překročily na konci loňského roku jednu miliardu. Kvůli nedostatku financí by se mohla nemocnice dostat do problémů i se zajištěním péče.

Klinika Mayo je považována za nemocnici s největším potenciálem medicínského výzkumu na světě. Čeští lékaři se mohou díky ní podílet na vývoji nových metod léčby epilepsie, srdečních chorob a dalších nemocí. Klinika ale chtěla spolupráci ukončit, pokud by jí nebyl uhrazen dluh zhruba 40 milionů korun. Podle mluvčí nemocnice vznikl za školení českých lékařů v zámoří a ze společných projektů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?