Na Javornicku chybějí lékaři

17. 6. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Pět a půl tisíce pacientů má na starosti jediný lékař, který je navíc už v důchodovém věku. Jak situaci vyřešit neví kraj, zdravotní pojišťovny ani lékařská komora.


Už déle jak měsíc jsou bez svého lékaře tisícovky pacientů na Javornicku.

Situaci zatím nevyřešil kraj, pojišťovny ani Česká lékařská komora. Nadějí je jen výběrové řízení, které snad přivede do města nového doktora. Ve zdravotním středisku v Javorníku zůstala péče o pět a půl tisíce lidí na jediném lékaři - osmasedmdesátiletém Stanislavu Fritzovi. Ten má na starosti i obyvatele dvou domovů důchodců, a Charity.

Jeho mladší kolega Robert Novotný odešel k poslednímu dubnu z ordinace zřízené soukromou Jesenickou nemocnicí, která kvůli nedostatku lékařů odmítá nadále provozovat ordinaci ve městě.

Osmasedmdesátiletý doktor Fritz přislíbil, že do nástupu nového lékaře se o další pacienty postará. „Ještě jsem schopen jakž takž pracovat, registr mám ale plný, takže nemohu přijímat nové pacienty. Pokud budu moci, tak lidi ošetřím, umřít je nenechám, ale nemohu překročit dané limity,“ řekl Stanislav Fritz.

Bez lékaře Fritze by senioři z Javornicka museli kvůli vypsání receptu jet až do Jesenické nemocnice, která vlastní zdravotní dokumentace javornických pacientů.

Po dohodě s vedením nemocnice má záznamy k dispozici lékař v Javorníku. Obyvatelé pěti obcí Javornicka jsou zoufalí. Obvodní lékaři v okolí mají plno a do Jeseníku to je třicet kilometrů. Stávající situace trápí i starosty dotčených obcí. „Lékaři nabízíme k bydlení rodinný dům. Zatím žádného zájemce ani tenhle nadstandard nenalákal,“ uvedl starosta Javorníku Jiří Jura (nez.).

„Daně platíme jako všichni jiní občané, ale stát se k nám chová jako k druhořadým lidem. Chceme stejnou péči, jako všichni ostatní. Uvědomuje si někdo, v jaké jsme situaci? Doktor Fritz je skvělý, ale má svůj věk a může se stát cokoli. Může se rozhodnout, že si chce užívat zaslouženého odpočinku. Co potom s námi bude? To nás tady nechají umřít?“ netají rozhořčení nad stávající situací starosta Uhelné Ludvík Juřík (KDUČSL), který spolu s kolegy poslal dopisy s žádostí o pomoc na kraj i zdravotní pojišťovny. Podle náměstka hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Fischera (ČSSD) je vyřešení situace velmi těžké.

„Naše pravomoci jsou velmi omezené. Výběrové řízení na praktického lékaře můžeme vyhlásit jen na žádost lékaře nebo zdravotní pojišťovny, sami nemůžeme nic. Poslat do Javorníku lékaře také nejde. Nechci situaci zlehčovat, ale bohužel jsme v systému tržního hospodářství,“ řekl Fischer.

Náměstek zdůraznil, že povinnost najít lékaře je na zdravotních pojišťovnách. „Nikdo z nás doktora nevyrobí. Nemáme ani právo nařídit lékaři, aby se přemístil z místa A do místa B,“ řekl ředitel krajské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Lubor Machytka. Pomoc nenajdou obyvatelé Javornicka ani u České lékařské komory.

„Obecně je problém s nedostatkem praktických lékařů. Jediné, co můžeme dělat, je informovat. Pokud se na nás pojišťovny nebo kraj obrátí, můžeme do našeho časopisu dát inzerát na místo, ale nemůžeme žádným příkazem poslat do Javorníku lékaře,“ prohlásil mluvčí České lékařské komory Michal Sojka.

Šéf krajské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny Lubor Machytka vidí situaci přesto optimisticky.
„Dvaadvacátého června bude výběrové řízení, do kterého se nám přihlásil lékař z Bruntálska a odlehlost oblasti mu nevadí. Snad už od prvního července bude ordinace obsazená,“ věří Lubor Machytka.

Javorník není jediným místem na Jesenicku, kde se potýkají s nedostatkem lékařů. Několik měsíců hledala praktického lékaře i Vidnava. Lékaři, stejně jako Javorník, nabídlo město kromě vybavené ordinace i byt.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?