Na jihu Moravy přibývá případů žloutenky, Brno naočkuje bezdomovce

8. 8. 2016 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
V Jihomoravském kraji dále narůstá počet lidí s nákazou žloutenky typu A. Nadále tak trvá největší epidemie žloutenky od počátku tisíciletí. Hygienici od začátku roku evidují 136 nemocných, řekla v pátek ČTK Renata Ciupek z jihomoravské hygienické stanice. Za poslední týden je nárůst o 17 nových případů.


Podle Ciupek je nejvíce zasažené Brno, kde je 80 procent nemocných. Magistrát proto chystá očkování strážníků, úředníků a také lidí bez domova. Další případy jsou ale i v jiných okresech. Výjimkou je Břeclavsko, kde zatím není žádný případ.

Ciupek uvedla, že v červencových týdnech byl týdenní nárůst kolem deseti případů, nyní se téměř zdvojnásobil. „Počet případů neklesá ani neubývá. Mezi novými nemocnými jsou lidé, které jsme sledovali pro podezření z nemoci, protože byli v kontaktu s nakaženými,“ uvedla Ciupek. Podle ní jsou mezi nakaženými často squatteři, tedy lidé, kteří obývají prázdné domy. „Je to sorta lidí ve věku 25 až 34 let, která nepracuje a žije alternativním způsobem života. Z této skupiny se to začalo dále šířit a máme případy nakažených dětí i seniorů,“ dodala Ciupek.

U mnoha lidí s podezřením na nákazu se podařilo nemoci předejít. „Pokud se vakcína podá do sedmi dnů, je možné žloutence zabránit. Evidujeme přes 400 takových případů, kdy jsme dali vakcínu a lidé neonemocněli, přestože u nich byla obava kvůli kontaktu s nakaženým,“ řekla Ciupek. Vyzvedla činnost magistrátu, který naočkuje strážníky, úředníky a chystá se zaplatit i očkovací dávku pro bezdomovce, kteří navštěvují noclehárny a denní centra. „Chystáme také preventivní opatření do zdravotnických zařízení,“ doplnil mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek. Na situaci zareagoval i brněnský dopravní podnik, který čistí vozidla MHD silnější dezinfekcí.

Nakažení mohou šířit virus kolem sebe kontaktem. Proto hygienici apelují na to, aby si lidé řádně umývali ruce mýdlem a teplou vodou po každé návštěvě toalety a před každým jídlem. Virus vniká do těla ústy a z těla se vylučuje stolicí. Příznaky jsou zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů, nevolnost a zežloutnutí očního bělma a nebo kůže. Lidé se podle hygieniků mohou nákaze vyhnout i očkováním. Očkovací dávka stojí kolem 1000 korun, podávají se dvě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?