Na Karvinsku se šíří epidemie úplavice, nakazilo se už 16 lidí

22. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Epidemie úplavice se šíří mezi Romy v Karviné. Hygienici už zaznamenali 16 nakažených. "V izolaci se už ocitly i dvě zdravotní sestry, které léčily první pacienty…

KARVINÁ – “ řekla vedoucí protiepidemiologického odboru Krajské hygienické stanice v Ostravě Irena Martínková. Mezi pacienty je 11 dětí. Nejmladšímu je teprve několik měsíců.

Vysoce nakažlivou střevní nemoc do Karviné přivezl muž, který přijel navštívit ze Slovenska rodinu. „Nakazil další příbuzné. Někteří skončili na infekčním oddělení v Karvinské nemocnici, jiní putovali do Havířova,“ doplnila epidemioložka.

Podle epidemiologů je situace vážná. Pokud se v následujících pěti dnech neobjeví další nakažený, je pravděpodobné, že se šíření zastavilo. „Během jednoho roku se na území celé České republiky objeví asi 100 případů úplavice. Na Karvinsku jsme poslední epidemii zaznamenali v roce 1994. První nemocní se nakazili na koupališti. Celkem jsme pak zaznamenali více než 300 pacientů s úplavicí,“ zakončila.

Úplavice se šíří velmi rychle. „Je nutné dbát na důslednou hygienu po použití záchodů a také při manipulaci s potravinami,“ doplnila Martínková s tím, že hygienici přijali opatření i v prodejně čepovaných nápojů, kterou řada z nemocných navštěvovala.

Podle odborníků byly v minulosti podobné epidemie úplavice, která se projevuje vysokými horečkami, průjmy, nevolností a bolestmi břicha, pro nakažené pohromou. Následkům většinou podlehla třetina až polovina nemocných. „Dnes už je úplavice dobře léčitelná a epidemie se neobjevují tak často,“ vysvětlila.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?