Na Karvinsku se sloučí nemocnice

3. 9. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ze tří státních nemocnic, které v současnosti fungují v okrese Karviná, zůstanou pouze dvě. Okresní úřad, který je zřizovatelem všech těchto zdravotnických zařízení a jenž dostal na provedení tohoto kroku zelenou od ministerstva, chce ponechat jen nemocnici v Havířově a zbývající dvě v Karviné a Orlové sloučit v jeden celek. V tom, která oddělení...


Karviná - Ze tři státních nemocnic, které v současnosti fungují v okrese Karviná, zůstanou pouze dvě. Okresní úřad, který je zřizovatelem všech těchto zdravotnických zařízení a jenž dostal na provedení tohoto kroku zelenou od ministerstva, chce ponechat jen nemocnici v Havířově a zbývající dvě v Karviné a Orlové sloučit v jeden celek. V tom, která oddělení v jednom či druhém městě zůstanou a kolik zdravotnických pracovníků bude muset kvůli slučováni odejít, nemají zatím úřednici jasno.

„Pacienti se však nemusejí obávat alespoň v nejbližším období nějakých změn,“ ujistil okresní zdravotní rada Svatopluk Němeček. Řekl, že k radikálním přesunům nedojde, připustil nicméně, že změny nastanou. „Ustavili jsme pracovní skupinu, která bude řešit všechny problémy chystaného procesu, “ uvedl karvinský přednosta Karol Siwek.

V obou zdravotnických zařízeních, která se mají sloučit, jsou nyní čtyři stejná odděleni, interna, chirurgie, anesteziologicko-resuscitační a lůžková rehabilitace. V orlovské nemocnici, která zaměstnává šest set dvacet pracovníků a nabízí téměř tři sta akutních lůžek, již nyní panují obavy z toho, že minimálně dvě oddělení se přesunou do nemocnice v Karviné. Ta se má totiž stát s více než osmi sty zaměstnanci a pěti sty lůžky akutní péče základem sloučeného celku.

„Důvodem změn jsou především ekonomické otázky, dále pak hledisko strategické, protože nový celek bude patřit k největším zdravotnickým zařízením v kraji, což by mu mohlo zajistit dobrou pozici při získávání financí,“ vysvětlil Němeček. Konkrétní výši úspor, které sloučení přinese, však nesdělil. Potvrdil ale, že v případě, že by úředníci plánovaný krok neprovedli, ohrozilo by to především chod nemocnice v Orlové. „Její existence by byla ohrožena, protože nesplňuje ani kritéria

nemocnice základního typu. Nemá oddělení gynekologicko-porodnické, dětské ani vlastní CT,“ řekl Němeček s tím, že slučováni má přinést jednotný funkční celek s kapacitou asi tisíc lůžek, které zajisti kvalitní péči v nejrůznějších oborech.

Směr dalšího vývoje dali úřednici okresu také ostatním třem nemocnicím, které na Karvinsku ještě kromě státních fungují a jejichž zřizovatelem je město, jako například v Bohumíně a Českém Těšíně, nebo soukromá společnost, jež provozuje karvinskou hornickou nemocnicí. „Mají své místo na trhu. Měly by vsak jít cestou specializace,“ upřesnil Němeček.

KARIN PELIKÁNOVÁ, Moravskoslezský den, 1.9.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?