Na léčbu AIDS ve světě chybí dostatek peněz

26. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Evropská unie hodlá fondu proti AIDS poskytnout jednu miliardu eur, USA slíbily během pěti let dokonce 15 miliard dolarů. Jenže humanitární a zdravotnické kruhy tomu příliš nevěří - už v červenci totiž Bush v rámci výzkumu ochudil americké programy AIDS ve prospěch jiných úkolů...


NAIROBI/NEW YORK - Dvě světová fóra se tento týden zabývala hrozbou, kterou pro svět, zejména jeho chudší část, představuje dosud nevyléčitelná nemoc AIDS.

Zatímco na newyorském zasedání OSN se zástupci USA, Francie a dalších bohatých zemí shodovali v tom, že je nezbytné vystupňovat úsilí k potlačení této choroby, „horší než jakákoli zbraň hromadného ničení“ (ministr zahraničí USA Colin Powell), která je schopna „zničit země a destabilizovat celé oblasti“ (francouzský prezident Jacques Chirac), hned při zahájení mezinárodní odborné konference v keňské metropoli Nairobi došlo ke skandálu.

„Západ se chová ohavně“

„Dokázali jsme sehnat přes 200 miliard dolarů na boj s terorismem, ale nedokázali jsme shromáždit peníze na to, abychom poskytli léky proti retrovirům všem těm, kdo takovou léčbu v Africe potřebují,“ ostře vyčetl bohatým zemím Stephen Lewis, zvláštní pověřenec generálního tajemníka OSN pro HIV/AIDS. „Na AIDS v Africe jsme loni dali jednu jedinou miliardu,“ dodal.

„Dohání mě k zuřivosti ohavné chování bohatých velmocí - to, jak svým přehlížením dopustily, aby se situace v Africe dostala až k tak zoufalému stavu,“ vmetl do tváře tisícům šokovaných odborníků během slavnostního zahájení konference v Nairobi Lewis.

„Pokud budeme i nadále postupovat tak zdlouhavě jako dosud, je více než jasné, že do roku 2005 nedosáhneme žádného ze stanovených cílů,“ prohlásil týž den v New Yorku mnohem diplomatičtěji generální tajemník OSN Kofi Annan.

„Normální postup zatím nefunguje. Pokud budeme postupovat tak jako dosud, uvidíme denně umírat tisíce lidí,“ zdůraznil tamtéž generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) I Čong Wuk. Jen v subsaharské Africe je nyní asi 30 miliónů lidí infikováno virem HIV, který vede k AIDS; odhady počtu dosavadních obětí se pohybují kolem 15 miliónů.

WHO usiluje o to, aby do roku 2005 antiretrovirální léky dostávala alespoň třetina nemocných Afričanů, i když to jejich nemoc jen zpomalí a oddálí nevyhnutelný konec. Velké farmaceutické firmy pod tlakem vlád sice výrazně zlevnily příslušné léky, ale i tak jsou dostupné jen pro 50 tisíc pacientů. Navíc dosud neexistuje shoda v tom, jak nedostatkové léky distribuovat, když zdravotnické systémy v mnoha afrických zemích fungují chaoticky.

EU dá miliardu eur

Evropská unie hodlá fondu proti AIDS poskytnout jednu miliardu eur (31,8 mld. Kč), USA ústy svého prezidenta George Bushe slíbily během pěti let dokonce 15 miliard dolarů (416 mld. Kč).

Jenže humanitární a zdravotnické kruhy tomu příliš nevěří - už v červenci totiž Bush v rámci výzkumu ochudil americké programy AIDS ve prospěch jiných úkolů. AIDS je v nové zprávě OSN charakterizován jako největší výzva ke zlepšení života Afričanů.

Mimo jiné uvádí dobré výsledky kampaně v Malawi a kritizuje situaci v Keni, kde levné léky vůbec nejsou nabízeny. Nejhorší situace je podle OSN na jihu Afriky - například v Botswaně je 40 procent obyvatelstva nakaženo virem HIV.

Každá pátá těhotná žena v regionu byla koncem loňského roku infikována. Naproti tomu ve východní Africe se výskyt AIDS „pomalu snižuje“, uvádí zpráva a „zahrnuje chválou některé země v západní Africe, kde je prevalence nemoci nejnižší“. WHO očekává do roku 2010 celosvětově 45 miliónů nových případů AIDS, pokud se situace v dostupnosti léků výrazně nezmění.

Právo, 26.09.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?