Na léčbu by podle odhadu SÚKL mohlo jít až 70 kg konopí ročně

14. 9. 2012 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Pro léčebné účely by v Česku mohlo být podle odhadu Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) spotřebováno 50 až 70 kilogramů konopí ročně. Uvedl to dnes náměstek ředitele ústavu Petr Čepek na semináři v Senátu, který se týkal zákona o legalizaci konopí pro léčbu. Podle jeho návrhu by měl mít SÚKL na starosti mimo jiné odhad spotřeby kvůli rozsahu pěstování konopí v požadované kvalitě.


„Mluvíme maximálně o sto kilogramech,“ uvedl Čapek s tím, že odhad vychází z nizozemských zkušeností. Předpokládá ale, že zájem o nákup konopí v lékárnách bude poměrně nízký a že bude dál pokračovat domácí pěstování této drogy pro vlastní účely, avšak bez státem garantované kvality. Kvůli ní by cena konopí v lékárně byla vyšší, podotkl Čapek, konkrétní sumu ale neřekl. Měsíční dávka legálního konopí by podle Mladé fronty Dnes měla stát zhruba 1200 korun.

V případě přijetí zákona by SÚKL, který by vydával licence k pěstování konopí pro léčbu, měl zřídit specializované oddělení o třech až pěti lidech. Muselo by přitom zajistit kromě kontroly správného obsahu kanabinoidů také úpravu konopí pro léčebné účely včetně sterilizace kvůli případné kontaminaci. Dále by musel být kontrolován výdej v lékárnách a výkup produkce a její distribuci. Proti tomu se postavili kritici předlohy, výhrady měla i vláda.

Poslanec TOP 09 Jiří Skalický přiznal, že mezi nezodpovězené otázky patří detaily procesu možného pěstování konopí a jeho výkupu včetně výkupní ceny. Do říjnové schůze Sněmovny by je měl vyjasnit sněmovní zdravotnický výbor. Do lékáren by měli konopí dodávat podle předlohy licencovaní výrobci a pěstitelé vybraní v soutěži, droga by měla být jen na elektronický lékařský předpis. Alespoň pro první dva roky novela počítá s dovozem konopí z ciziny, ať už z Nizozemska, nebo případně z Izraele.

Ředitel projektu léčebného využití konopí Jehuda Baruch z izraelského ministerstva zdravotnictví uvedl, že v jeho zemi ministerstvo pověřilo výkupem a distribucí konopí z osmi tamních farem společnost, která má na starosti distribuci zdravotnických prostředků. Šéfka zdravotnického výboru izraelského parlamentu Rachel Adattová uvedla, že v Izraeli je 11.000 licencovaných uživatelů konopí, kteří za měsíční padesátigramovou dávku z dovozu zaplatí 100 dolarů (zhruba 2000 korun).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?