Na léky zdarma mají pacienti nárok

3. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Některé drahé léky, které pojišťovny nehradí, lze dostat zcela zadarmo. Pojišťovnu o to však musejí požádat obvodní lékař. Jenže většina praktických lékařů o této možnosti pacienty neinformují. Chtějí se vyhnout papírování, tvrdí lékárníci...


Praha - Pacienti jsou často ohromeni výší doplatku za léky. Zejména pro seniory a sociálně slabší občany pak může být užívání především zahraničních léků velkým zásahem do peněženky.

Přitom málokdo ví, že některé drahé léky, které pojišťovny nehradí, lze dostat zcela zadarmo. Pojišťovnu o to však musí požádat obvodní lékař.

Musí zdůvodnit, že jde o jediný způsob léčby, a podklady zaslat reviznímu lékaři. Obvodní lékaři o této možnosti pacienty většinou neinformují. Lékárníci tvrdí, že hlavně proto, aby se vyhnuli papírování.

O tom, že se tato možnost vztahuje na všechny pacienty a na všechny druhy léků, téměř nikdo neví.

„Zákon pamatuje na situaci, kdy je pacientovi předepsán lék, který nemá adekvátní zastoupení v neplacených přípravcích, a jde o případ, kdy je tato léčba jedinou možností zdravotní péče,“tvrdí ředitelka odboru farmacie a regulace léčiv Katarina Bartíková.

Platí to i v případě, že plně hrazený lék obsahuje látky, které u pacienta vyvolává alergii, zatímco drahý lék s doplatkem ne.

„Pacient by se měl vždy svého lékaře zeptat, zda za předepsaný lék, na který je nutno doplácet, neexistuje zdravotní pojišťovnou plně hrazená alternativa,“radí pražský pediatr Vítězslav Dedek.

Jeho slova potvrdili na ministerstvu zdravotnictví. „V podstatě v každé skupině léčivých látek se ze zdravotního pojištění vždy plně hradí nejméně jeden lék,“konstatovala Bartíková.

Zastoupení alespoň jednoho takového preparátu ve skupině léků vyplývá ze zákona. Úhrady pojišťoven za léky se mění každý půlrok.

Například největší Všeobecná zdravotní pojišťovna vydá za léky na recepty zhruba dvacet miliard korun ročně. Pacienti si pak za ně u VZP připlatí ještě zhruba jeden a půl miliardy.


JAK NEDOPLÁCET V LÉKÁRNĚ
- zeptat se obvodního lékaře, zda není možné požádat revizního lékaře o odpuštění doplatku na lék
- zeptat se svého lékaře, zda za předepsaný lék, na který je nutno doplácet, není odpovídající plně hrazená náhrada

ONDŘEJ F. VANĚK, Vysočina, 3.4.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?