Na letišti se už vyplňují karty SARS

20. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na pražském letišti v Ruzyni od včerejška cestující vyplňují evidenční karty kvůli nemoci SARS. V první den tohoto opatření se žádné fronty netvořily a lidé jej přijímali většinou s pochopením...


Cestující, kteří přiletí do České republiky, nyní musí kromě předložení pasu vyplnit ještě formulář, který dostanou od letištního personálu. Ten pak odevzdají pohraniční policii, která jej odešle na hygienickou stanici.

„S těmi daty se bude pracovat jen tehdy, když bude někdo nemocen SARS. Jinak se karty za dvacet dní spálí,“ vyloučil pražský hygienik Vladimír Polánecký možnost , že by poskytnuté údaje mohly být zneužity.

Příletová karta obsahuje šest kolonek, kde jsou kromě identifikačních údajů informace o tom, odkud cestující letí, kde bude v Česku a datum, kdy plánuje opuštění republiky.

Ani sami cestující nevnímají příletovou kartu jako zásah do soukromí, ani jako ztrátu času. Před přepážkami pasové kontroly se tvoří vždy dlouhé fronty, a tak mají lidé dostatek času na vyplnění karty.

„Je to správný krok na ochranu před nemocí SARS. Nemám proto důvod, abych kartu nevyplňoval. U nás by to měli zavést taky,“ uvedl Rudy Bracho z Los Angeles.

Vyplnění formuláře se žádný cestující nevyhne. Pokud by údaje neposkytl, policie jej do republiky vůbec nevpustí.


Zákon o ochraně zdraví lidu umožňuje zahájit pátrání po osobě nakažené nemocí SARS, pokud by se nezdržovala na adrese, kterou uvedla v příletové kartě.

Čeští občané pak mohou dostat pokutu až deset tisíc. Zákon o ochraně zdraví lidu také umožňuje zahájit pátrání po osobě nakažené nemocí SARS, pokud by se nezdržovala na adrese, kterou uvedla v příletové kartě. V takovém případě by hygienici spolupracovali s policií.

Zavedení karet podle epidemiologů nebrání ani fakt, že se počet nemocných SARS začal snižovat.

„Pokud člověk onemocní několik dní po návratu, je jinak velmi obtížné dohledat ostatní cestující ze stejného letu,“ oceňuje zavedení příletových karet Jan Kynčl ze

Státního zdravotního ústavu.

To, že Česká republika zavedla kvůli nemoci SARS evidenci cestujících, není v Evropě výjimečné. Například Velká Británie už před několika lety zavedla příletové karty kvůli tropickým nemocím.

Viktor Meca, Hospodářské noviny, 20.5.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?