Na majetku Plzeňského kraje je kvůli dluhům nemocnice exekuce

9. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Exekuci na veškerý movitý a nemovitý majetek Plzeňského kraje vyhlásil minulý týden Okresní soud v Plzni. Důvodem jsou dluhy zkrachovalé nemocnice v Plané na Tachovsku, kterou nyní spravuje kraj, řekla mluvčí kraje Alena Šatrová...


PLZEŇ -

Dluhy přes 120 milionů

„Plzeňský kraj se nyní dostává do komplikované situace, ale jeho fungování tím ohroženo není. Proti usnesení soudu, které zatím nenabylo právní moci, podá kraj odvolání,“ uvedla mluvčí.

Celkové dluhy přes dva roky uzavřené nemocnice přesahují 120 milionů korun. Exekuce na majetek kraje byla podle Šatrové vyhlášena na návrh dvou subjektů, které mají vůči nemocnici pohledávky za asi 18 milionů korun.

Hejtmanství se nelíbí, že kvůli dluhům, které nemocnice vytvořila ještě jako státní zařízení, nemůže nyní kraj volně disponovat svým majetkem.

Kraj: Za dluhy může stát

„Vzniklá situace je důsledkem toho, že stát jako bývalý zřizovatel nemocnice v Plané neplatil své dluhy a převedl na kraj nefungující a zadluženou organizaci. Kdyby stát dostál svých povinností, nedošlo by k exekuci majetku Plzeňského kraje,“ tlumočila Šatrová názory představitelů kraje.

Na samotnou nemocnici a její vybavení je už delší dobu vyhlášeno několik exekucí. Kraj proto nemůže se zařízením ústavu volně disponovat. I proti těmto exekucím se kraj odvolal. Podle mluvčí nesouhlasí s tím, že musí řešit velké dluhy, které vznikly ještě předtím, než zařízení od státu převzal.

Peníze, které loni vláda uvolnila na oddlužení nemocnic, použilo plzeňské hejtmanství na zmírnění dluhů svých převzatých nemocnic.

V Plané se krajští úředníci přednostně vypořádali s vyplacením dlužných mezd bývalým zaměstnancům zkrachovalé nemocnice, na zaplacení všech dluhů zařízení peníze nezbyly.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?