Na německé firmy tlačí politika

23. 10. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Úsporná opatření německé vlády v rámci zdravotnické politiky zřejmě donutí tamní středně velké farmaceutické společnosti fúzovat. Podle odborníků totiž firmy neodolají tlaku, který vyvolá snížení výdajů na léky...


Düsseldorf - Úsporná opatření německé vlády v rámci zdravotnické politiky zřejmě donutí tamní středně velké farmaceutické společnosti fúzovat. Podle odborníků totiž firmy neodolají tlaku, který vyvolá snížení výdajů zdravotních pojišťoven na léky či založení nového úřadu kontrolujícího „hospodárnost“ léků.

Zhruba tři sta menších společností přitom již dnes bojuje s dopadem tzv. aut-idem opatření. To lékárníkům přikazuje dát pacientovi nejlevnější alternativu medikamentu obsahující látku, kterou lékař předepsal. Ceny léků tak od začátku roku klesly již o čtyři procenta.

Zatímco však velké mezinárodní firmy mohou takto způsobené ztráty vyrovnat příjmy z nových a drahých léků a prodeji v zahraničí, menší společnosti se nemají jak s menšími zisky vyrovnat.

„Pokud bude trh i nadále takto stlačován, musí dojít k selekci,“ cituje Petera Walthera ze Spolkového svazu farmaceutického průmyslu (BPI) ve svém dnešním vydání deník Handelsblatt.

(HB, bb), Hospodářské noviny, 23.10.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?