Na nemocnici přispějí i okolní obce

31. 5. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Penězi přispějí na Městskou nemocnici ve Valašském Meziříčí zřejmě také obce z okolí města. Vyplynulo to z pondělního jednání meziříčské radnice se starosty a místostarosty patnácti měst a obcí na území, v němž žije na 75.000 obyvatel...


Valašské Meziříčí - Penězi přispějí na Městskou nemocnici ve Valašském Meziříčí zřejmě také obce z okolí města. Vyplynulo to z pondělního jednání meziříčské radnice se starosty a místostarosty patnácti měst a obcí na území, v němž žije na pětasedmdesát tisíc obyvatel.

“ Navrhli jsme, aby obce přispěly padesáti korunami za každého občana,“ uvedl ředitel nemocnice Milan Leckéši. V souvislosti s nedávným povinným navýšením platů zdravotnického personálu totiž jeho zařízení hrozí rozpočtový schodek ve výši 8,6 milionu korun. Tento rozdíl by aspoň částečně mohly pokrýt příspěvky od obcí. “ Zbytek by musela uhradit nemocnice s pomocí města,“ dodal Leckéši.

“ Nelíbí se to nikomu, ale problémy jsou od toho, aby se řešily.

V tomto případě bude nutná naše pomoc,“ tvrdila starostka Mikulůvky Naděžda Geržová. Právě její obec leží na rozhraní spádových oblastí. To znamená, že část pacientů odsud dojíždí do Vsetína a další část do Valašského Meziříčí.

“ Myslím, že naše zastupitelstvo bude na tento požadavek slyšet. Otázkou je, kolik peněz bude ochotno uvolnit. Blíží se polovina roku a rozpočet je napátý. U jakékoliv další položky je nutno říct, z čeho ji pokryjeme,“ připomněl místostarosta Rožnova Václav Mikušek. Obec Lešná vyjádří své stanovisko zřejmě až v září. “ Máme rozjednány investiční akce. Kromě toho nevíme, jak se budou naplňovat plánované příjmy,“ tvrdil starosta Lešné Jaromír Remeš. Starostové se shodli na tom, že pokud nemocnici přispějí, bude to pouze jednorázová záležitost. “ Nepovažujeme za systémové, aby občané vedle pojistného přispívali na zdravotnictví také přes daně, plynoucí do městského rozpočtu,“ prohlásil meziříčský starosta Bohdan Mikušek. “ Nadále jednáme s ministerstvem zdravotnictví o možnosti pokrytí hrozícího schodku rozpočtu například ze zvýšeného výběru pojistného,“ popsal ředitel Leckéši.

Úkolem starostů je teď přednést požadavky svým zastupitelstvům. V červenci se pak sejdou, aby rokovali o částkách, které budou jednotlivé obce ochotny uvolnit.

spa, Zlínské noviny, 31.5.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?