Na očkování proti chřipce lze získat příspěvek

10. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Cena za očkování proti chřipce se pohybuje okolo dvou až tří set korun. Čtyři z devíti zdravotních pojišťoven však svým pojištěncům nabízejí nad rámec povinného pojištění příspěvek na toto očkování...


V podzimních měsících, kdy nejvíc hrozí onemocnění chřipkou, mnoho pojištěnců uvažuje o očkování proti této nemoci. Jeho cena se pohybuje okolo dvou až tří set korun.

Čtyři z devíti zdravotních pojišťoven však svým pojištěncům nabízejí nad rámec povinného pojištění příspěvek na toto očkování.

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda přispívá na očkování proti chřipce částkou 200 korun.

Hutnická zaměstnanecká pojišťovna nabízí příspěvek 500 korun na očkování dětem do 18 let. „Částku lze čerpat kromě očkování proti žloutence, klíšťové encefalitidě a haemophilus influenzae také na preventivní očkování proti chřipce,“ uvádí Tomáš Pavlica z Hutnické zaměstnanecké pojišťovny.

Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra poskytuje příspěvek na očkování proti chřipce jako součást rodinných balíčků. Pojištěnci si mohou vybrat ze dvou

variant.

První možností je využít příspěvku na očkování a vitamíny. „Očkovat se může nechat dítě, rodič, oba rodiče nebo i rodič a dítě,“ uvádí Robert Drozd z marketinkového oddělení Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra.

Druhou možností je využít příspěvku na nákup cyklistické helmy pro děti a na plavání, masáže či cvičení pro rodiče. „Výše příspěvku na vybraný balíček je maximálně jeden tisíc korun,“ říká Drozd.

Také Česká národní zdravotní pojišťovna nabízí příspěvky na očkování proti chřipce nad rámec povinného pojištění. Příspěvek na očkování lze u této pojišťovny získat výměnou za získané body v preventivním programu Bonus Plus.

Vybrané skupiny pojištěnců mají nárok na preventivní očkování proti chřipce zdarma.

Týká se to občanů, kteří trpí chronickými onemocněními dýchacích cest, srdce, cév nebo ledvin a nebo diabetem, u nichž by mohlo onemocnění zhoršit jejich zdravotní stav.

„Očkovací látka, kterou zajistí Ministerstvo zdravotnictví, bude hrazena z prostředků státního rozpočtu. Aplikace očkovací látky bude hrazena z veřejného zdravotního pojištění,“ uvedl tiskový mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Suttner.

Lenka Stuchlová, Hospodářské noviny, 10.10.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?